Frossa i desserter

Det var en lördagskväll för någon vecka sedan. Jag hade varit totalt handlingförlamad hela dagen. Förmodligen en effekt av en ovanligt hektisk vecka. Resten av familjen var på hugget. Anders hade lergrytan i ugnen, fylld med kyckling, grönsaker, potatis och annat gott. Nelly längtade efter att få sätta igång med en smaskig dessert som vi kunde mumsa på framför teven framåt kvällen. Problemet var att vi inte kunde enas om vilken. Och jag var både handlingsförlamad och beslutsoförmögen.

Allt löstes när vi kom på att vi kunde vara lite wild and crazy och göra alla tre. Turligt nog hade vi alla ingredienser hemma. Kanske inte så nyttigt, men gott var det och efter några dagar hade allt ätits upp förutom en liten bit paj som katten inte ville ha.

Här är recepten:

Limepaj
Till ca 6 personer.

Till degen:
2 ½ dl vetemjöl
3 msk socker
150 g smör

Till krämen:
saft av 5 lime (= 1 dl)
3 medelstora ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde

Mät upp mjöl och socker, gärna i matberedare. Lägg i smöret i kuber. Arbeta snabbt ihop det hela. Degen ska inte vila. Platta direkt och med mjölade fingrar ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in i kylskåpet medan resten förbereds.

Skär limen i halvor och pressa ur saften. Mät mängden saft. Värm ugnen till 180 grader. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.

Vispa ihop ägg, socker, grädde och limesaft. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i ytterligare ca 30 minuter, men sänk värmen till 160 grader när det återstår ca 10 minuter av gräddningen.

Svartvinbärsmousse
Till 8-10 personer (vi var tre personer och gjorde en tredjedel) 

3 dl (300 g) svarta vinbär (vi gjorde på frysta)
2 dl vatten
1 dl socker
5 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
3 dl vispgrädde
+ ev 1 dl grädde till serveringen

Koka upp vatten, vinbär och den första mängden socker. Låt sakta sjuda under lock tills bären är mjuka, ca 8 minuter. Mixa sedan med stavmixer. Sila genom finmaskig sil direkt ner i en bunke och låt bärmoset kallna helt.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 minuter. Vispa äggulor och socker pösigt med elvisp.

Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i 3 msk kokhett vatten i en kopp. Häll ner detta i vinbärsmoset och blanda ner de pösiga äggulorna. Rör om väl.

Vispa till sist gräden, men inte alltför hårt. Vänd ner den i det övriga och rör om. Fördela i portionsskålar eller i en stor form. Ställ på en bricka i kylskåpet minst 3 timmar eller till nästa dag. Toppa gärna med en klick grädde vid serveringen.

Varm lakrits- och chokladbakelse
6 st

3 ägg
2 äggulor
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ msk lakritsgranulat eller 1 msk lakritspulver (vi har köpt på Panduro)
100 g mörk choklad
100 g smör
½ dl vetemjöl
½ dl kakao
smör till formarna

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj sex suffléformar i porslin eller teflon med smör. Det går även bra med muffinsformar i teflon. Vispa ihop ägg, äggulor, socker, vaniljsocker och lakrits pösigt. (Jag som är lakritsälskare skulle nog ta lite extra pulver).

Hacka chokladen grovt och lägg den och smöret i en kastrull. Smält på svag värme och rör tills allt har smält.

Dra av kastrullen från plattan och rör först i lite av äggsmeten och sedan resten. Rör till en jäm smet. Sikta vetemjöl och kakao genom en sil och vänd ner det i smeten. Fyll formarna med smeten och grädda i cirka 10-12 minuter. Ta ut formarna, lossa kanterna med en kniv och stjälp upp bakelserna.

Pudra kakao över och servera bakelserna ljumma och mjuka med vaniljglass. 

Voila, ät och njut!

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Dessert och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s