Konsten att skära ost

Det där med att skära ost. På picnic med en mjuk brie i utflyktskorgen funkar det nog med en plastkniv. Men det blir svårare när man ska ge sig på en hård parmesan. Då behövs en bra kniv, som inte nödvändigtvis måste vara en specialdesignad ostkniv, men det underlättar.

BodaNova har tjusiga ostknivar i olika storlekar, anpassade för olika typer av ostar – hård, mjuk och bredbar. Tja, definitivt mer eleganta än våra musknivar, men inte lika roliga ;).

Så till själva skärmomentet. När ostbrickan står där och frestar framför näsan, vackert uppdukad med tillbehör. Vinet är serverat. Värden snurrar på brickan så att du har knivskaftet riktat mot dig och säger ”Varsågod, du börjar!”. Hur ska jag nu skära i de små skapelserna? Tänk om jag gör fel!

I och för sig finns det väl inget som är fel, men det är kanske lite oartigt att norpa nosen på en ost, alltså den del som utgör mitten av osten, längst ifrån den hårdare kanten. En grundregel är att varje portion ska innehålla en del av ostkanten. Delvis beror detta på att ostens smak varierar beroende på hur långt från kanten man kommer. För att alla ska få samma chans till hela smakupplevelsen.

Jag hittade en webbsida med snygga skisser av olika slags ostar och hur man ska ”göra snitten”. Se här:


Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Att äta ost och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Konsten att skära ost

  1. Calle skriver:

    Men du, det där såg ju upplysande och fint ut. Men hur göra med det stora problemet – nämligen hur man gör för att resten av familjen inte ska hyvla backe på hårdosten? Jag hoppas att du har något bra tips, då detta elände starkt påverkar mitt morgonhumör åt det negativa hållet.

    • anettwork skriver:

      Ja du, det är en knixig men förmodligen vanlig fråga du tar upp. Om du inte har kontroll över resten av familjen måste du kanske testa morot eller hot. De som lyckas träna bort backbeteendet kan bli belönade med en vecka i en riktig skidbacke (vi har ett trevligt hus i Tegefjäll som går att hyra). De som fortsätter med backhyvling kanske ska sättas på färdigskivade ostskivor en period (de finns att köpa på ICA och är inget man vill hålla på med i längden …).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s