Osten från Pag

Sommaren 2010 hyrde vi ett hus i Kroatien. Ett modernt, vackert hus med rustik och lantlig känsla. I en liten, liten by någon halvtimme från kusten och havet. I byn fanns en nedlagd restaurang och några bofasta. Bland annat en man som man kunde se kissa runt på sina rabatter om morgnarna. Märkligt, men på sätt och vis charmigt.

Från vår by var det nära till små, fantastiska städer som vilar på bergstopparna i närheten. Motovun är en av dem, känd för sin filmfestival. Vår favorit, som vi vandrade till en vacker och solig dag, blev Grozjnan. Den finns definitivt på min fem-i-topp-lista över små pärlor till städer i Europa. Förtjusningen gick så långt att vi frågade en bofast om möjligheten för en utlänning att köpa hus i Grozjnan. Han svarade att om vi inte var italienare så var det nog inga problem.

Grozjnan ligger så vacker uppe på sin kulle, med milsvid utsikt ända bort till Adriatiska havet. Det är en kulturstad med många konstnärer och artister på plats under sommaren, även flera små trevliga restauranger och butiker.

Muggar och skålar som vi köpte med oss hem från en liten butik i Grozjnan.

Innan vi åkte till Kroatien hade jag ostgooglat och hittat kroatiens paradost, Paski Sir, som erövrat flera ärofyllda utmärkelser. Den tillverkas på Pag, den femte största ön utanför Kroatiens kust. Jag upptäckte att Paski Sir hade en egen sida på Facebook, som jag förstås ”gillade”. Väl där lyckades vi hitta osten på en marknad. Vi köpte med oss några bitar hem till kvällens middag och blev glatt överraskade. Det är en hård ost, gjord på fårmjölk, lite åt parmesanhållet.

Lite senare samma sommar blev jag kontaktad på Facebook av Simon Kerr, som ursprungligen kommer från Manchester och nu arbetar på ett mejeri på Pag. Han var nyfiken på varför jag, som svensk, hittat till deras sida. Jag förklarade och vi utbytte lite tankar och tips om ost. Några månader senare fick jag ett meddelande från Simon om att de blivit kontaktade av ett svenskt företag som ville börja sälja deras ost. Han var dock tveksam, hade inte lyckat få fram någon information om företaget och bad mig om hjälp. Det var lite lättare för mig att på svenska googla mig fram till de uppgifter han behövde. Mina sökningar landade hos Bengtssons ost i Lund, en anrik ostbutik som såg ut att vara en bra kanal för Paski Sir. Jag meddelade Simon och några dagar senare var det klart. Paski Sir var introducerad i Sverige!

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Kroatien, Paski Sir, Semesterkollektiv och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s