Brie de Meaux

Om jag säger så här: Brie är inte på min tio i topp-lista. Förmodligen beror det både på svårigheten att få tag på en riktigt fin brie och att jag föredrar mer smak och stuns på ostarna än vad man får när man köper en snabbköpsbrie. Men det finns en brie som slog knockout på mig fullständigt vid en resa genom Frankrike för några år sedan. Ja, faktiskt på väg till mitt eget bröllop.

Vi stannade i Champagne där vi sammanstrålade med ett gäng goda vänner och fanatiska, fantastiska vinälskare. Detta människosläkte är också ofta ostälskare. Så vi frossade i några ostar, bland annat en Brie de Meaux från ortens supermarché.

IMG_3111

Brie de Meaux är gjord på komjölk och tillhör kategorin vitmögelostar. Den har en smak av färska champinjoner och hasselnötter. Lite ladugård ska man också kunna känna i doften, kanske därför brie ofta förknippas med ammoniakdoft?! I små mängder påverkar det inte alls smaken, men när osten börjar bli övermogen sticker ammoniaken i näsan och då är osten på upphällningen.

Nåväl, den Brie de Meaux som vi hittade i Champagne var magnifik. Jag minns den som igår. Det var nästan en sån där ”upplevelse-som-aldrig-går-att-återskapa”. Alltså, hur man än letar senare i livet kommer man aldrig att uppnå samma halleluja-känsla igen. Jag kan dock konstatera att Brie de Meaux är min solklara favorit bland brieostar. Passa på när den finns i ostdisken! Särskilt på resa i Frankrike!

Från liten by i Champagne. Vinodlingarna hänger över husen.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Brie de Meaux. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Brie de Meaux

  1. Ping: Ostartikel i Dagbladet | Ost och annat gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s