Gruyère skulle jag ta med till en öde ö

Om det är en ost som håller i alla väder så är det Gruyère. Den man skulle ta med som enda ost till en öde ö. En klassiker som man kan lita på, så länge man håller sig till den schweiziska varianten. Gruyère görs även i Frankrike. Enligt fransk lag måste en Gruyère ha hål, vilket är sällsynt i den schweiziska varianten som brukar vara slät och jämn, lätt att skära i hanterliga små stavar. En äkta gruyère ska komma från Fribourg i regionen Gruyère. Den är opastöriserad och görs på mjölk från kor som betat på särskilt hälsosamma ängar på alpsluttningarna. Det finns till och med en variant, Gruyère Alpage, som endast produceras under sommarmånaderna. En resa till orten Gruyère och ett besök hos osttillverkaren står högt på min lista. Men tills det blir verklighet får jag nöja mig med att då och då njuta av osten. Så här skriver min arbetskamrat Ann-Louice om byn: ”Har varit i lilla, lilla byn Gruyères flera gånger. Det var inte så jättelångt ifrån där vi bodde i Schweiz. Dels kan man titta på osttillverkning, och sedan går man till den osannolikt söta lilla byn och äter ostfondue och till efterrätt: färska bär med dubbelgrädde.” Försök hitta en grottlagrad Gruyère. Den är lagrad cirka tre månader på mejeri, därefter minst nio månader i en grotta. I grottan ska det vara precis den luftfuktighet och temperatur som osten behöver för att mogna till fulländning, då bildas också de där knastrigt goda kristallerna på ytan. Gruyère är en ost som vinner tävlingar, en riktig Gunde Svan-ost. Den har fått titeln ”Best cheese of the world” vid World Cheese Awards i London flera gånger. Dessutom vunnit 2010 World Championship Cheese Contest i Wisconsin USA.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Gruyère. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Gruyère skulle jag ta med till en öde ö

 1. linasmammaeva skriver:

  Roligt att du skriver om ost!

  Älskar också Gruyère mest av alla ostar. Jobbade ett tag extra vid Åhléns citys (numera Hemköp, Stockholm) ostdisk. 135 ostar. Då insåg jag vilken som var godast.

  /Eva

 2. anci skriver:

  Är just nu i Portugal och inser att det är ett land med fatastiska ostar som man sällan hör talas om.

 3. Markus skriver:

  Hej!

  Vart köper du bra Gruyère i Sundsvall? Likaså, vart hittar du Berusad Barolo i Sundsvall?

  Vänligen,

  Markus

  • anettwork skriver:

   Jag köpte en bra grottlagrad gruyère på Coop i Birsta för några veckor sedan. Hittade även berusad barolo där. De tar hem en hel barolo varje vecka, så det är bra åtgång på den. Det finns många varianter på barolon. Den Coop har är riktigt bra!

 4. Ping: Ostartikel i Dagbladet | Ost och annat gott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s