Ostartikel i Dagbladet

I Dagbladets bilaga Hem och fritid som kom ut i helgen finns en artikel om ost där jag och Anders presenteras som ”ostkännare”. Himmel så stort det känns! Jag som är en glad amatör med en fäbless för ost. Ostkännare!!

Anledningen till att artikeln kom till är att jag har lagt ut så många ostbilder i mitt facebook-flöde. Min före detta granne Anna Quayle, som jobbar på Dagbladet, har drabbats av detta och kontaktade mig när de planerade att skriva en artikel om ost. Självklart tackade jag ja. Inte minst för att få chansen att sprida mitt intresse till fler, ge fler chansen att njuta av ostar och kanske få fler att köpa ostar här i Sundsvall. Ökad efterfrågan ger som bekant större och bättre utbud. Jag bidrar mer än gärna till detta.

Några har frågat var jag köpt ostarna som var med i artikeln. Här kommer en sammanfattning:

Parmaggio Reggiano
Italiensk hårdost som är gjord på opastöriserad komjölk. Lagrad 12-48 månader.
Vinförslag: Amarone.
Inköpt hos: Delicerano i Sundsvall.

Brie de Meaux
Fransk opastöriserad gjord på komjölk. Lagrad minst åtta veckor
Vinförslag: Champagne eller Cava.
Inköpt hos: Coop i Birsta.

Gruyère
Schweizisk opastöriserad gjord på komjölk. Lagrad 5-14 månader (de grottlagrade lagras i grotta efter tre månader).
Vinförslag: Chardonnay, till exempel Chablis.
Inköpt hos: Coop i Birsta.

La Tur
Italiensk färskost gjord på pastöriserad ko-, får- och getmjölk. Lagrad i tio dagar.
Vinförslag: Zecci Barolo alternativt Champagne.
Inköpt hos: Delicerano i Sundsvall.

Boltjärns blå
Grönmögelost från Strömmens gårdsmejeri i Ånge, gjord på pastöriserad fårmjölk. Lagrad 3-6 månader (gäller grönmögelostar generellet).
Vinförslag: Portvin, till exempel Krohn, alternativt ett vitt, sött vin, exempelvis Chateau Grillon.
Inköpt hos: Hellgrens Deli i Sundsvall

Testun al Barolo
Även kallad Berusad Barolo. En italiensk opastöriserad ost gjord på ko- och fårmjölk alternativt ko- och getmjölk beroende på producent. Lagrad från fyra månader och upp till flera år.
Vinförslag: Nebbiolo, till exempel Langhe Nebbiolo.
Inköpt hos: Coop i Birsta.



Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Boltjärn blå, Brie de Meaux, Gruyère, La Tur, Parmigiano Reggiano, Testun al Barolo, Vin till osten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s