På Cheese Tasting Café i Marylebone, London

Marylebone är en fashionabel stadsdel i London. Vi promenerade genom den i helgen mellan Madame Tussaud och Oxford Street. Inte för att vi hade besökt Madame. Nej, med tanke på att ett vuxenbesök kostade uppåt 400 kr tyckte vi inte att det var värt att prioritera med den begränsade tid vi hade. Istället var vi i Marylebone för att besöka en häftig ostupplevelse i form av La Fromagerie. En mix av ostbutik, delikatessbutik, restaurang och prylshop. Allt utom ostbutiken var i en salig och härlig röra. De rustika träborden var utplacerade lite här och var i butiken. Längs väggarna fanns hyllor med böcker, vackra ostbrickor, keramik, ostkex med tydlig anvisning till vilka ostar respektive sort passade bäst, bakelser, korvar … ja, massor av godsaker.

Men, det allra godaste hade en egen plats. I ett kylrum. Därinne var ostarna från Europas alla hörn vackert upplagda i hyllor, på bänkar och bord. Stora maffiga schweiziska hårdostar och små, mjuka franska getbakelser. Det var inte särskilt stort, kylrummet, men därinne trängdes fyra alerta ostförsäljare i likadana gröna uniformer och käcka vita kepsar. Jag som är så frusen av mig fattar fortfarande inte hur de kunde jobba i den temperaturen!


På restaurangen fanns fyra olika cheese plates på menyn. Fransk, italiensk, brittisk/irländsk samt ”Cheeseroom plate” som av servitören beskrevs som veckans ”top five”. Vi åt en lättare lunchrätt och avslutade sedan med att dela två, små cheese plate, till en kostnad av ca 9 £ styck, på tre personer. Följande ostar serverades:

På Cheeseroom plate:

Cendre de niort – en asktäckt, fransk getost från Poitou med den karaktäristiskt syrliga touchen.

Tomme de Savoie – en fransk klassiker som finns i en mängd varianter, gjord på mjölk från alpkor. Alltid god.

Beaufort Chalet d’Alpage – vår favorit! En fransk hårdost som även den är gjord på mjölk från alpkor i Savoie. Påminner mycket om andra favoriter som Gruyère och Comté.

Limburger – från Zurwies, Baden-Württemberg i Tyskland. Såg ut som en mini-port salut, men smakade mer som en Livarot, faktiskt. Inte alls dum, med andra ord!

Bavarian Blue – en grönmögelost från Bad Oberdorf Allgau, ofta kallad Bavarian Mountain-Roquefort. En riktig överraskning för mig som är lite skeptisk till grönmögelostar. Mjuk, mild och smältande i munnen.

På British/Irish plate:

Ticklemore – från Totnes i Devon. En halvmjuk getost med små hål som fick mig att tänka på vit caprin, även smaken.

Tunworth – en mjuk vitmögelost gjord på komjölk som liknar Camembert till smaken.

Isle of Mull Cheddar – hårdost som vi genast utnämnde till Englands svar på västerbottenost!

Durrus – irländsk ost gjord på komjölk, halvmjuk. Nej!

Stichelton – en ny grönmögelost som skapats av några av englands ledande ostmakare, i Stiltons fotspår.

I butiken köpte jag sedan en bit Beaufort och en Brillat Savarin, den vita, franska färskosten gjord på komjölk. Smakade av dem igår framför teven hemma i fåtöljen. Kommer fortsätta njuta av ostarna under helgen … aahhh!

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Bavarian Blue, Beaufort Chalet d'Alpage, Brillat Savarin, Cendre de Niort, Durrus, Isle of Mull Cheddar, Limburger, London, Restaurangtips, Roquefort, Stichelton, Ticklemore, Tomme de Savoie, Tunworth och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till På Cheese Tasting Café i Marylebone, London

  1. Anni skriver:

    Brillat Savarin fick vi på ostprovningen, den är ju skapad av Androuet själv. Den är gjord på komjölk, inte get.

    • anettwork skriver:

      Ja, det har du rätt i! Måste ha varit trött av all ost och vin när jag skrev … 😉 Nu har vi bara en pyttebit kvar, efter frossande i en hel vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s