Bröd till söndagssoppan

Vi äter ofta soppa på söndagskvällarna. Anders spelar badminton och det är jag som fixar middagsmaten. Vilket är ovanligt. De övriga dagarna i veckan är det vanliga att min man står för både planering, inhandling och matlagning. Ja, jag vet. Det är härligt att komma hem till dukat bord, särskilt på fredagskvällarna då de brukar vara lite extra. Alltid lika spännande när man känner dofterna.

Men soppa blir det som sagt ofta när jag står i köket. Ikväll ett hopkok av morötter, potatis, schalottenlök, en apelsin (allt det vita avskalat med kniv), grönsaksbuljong och -fond samt salt och vitpeppar. Hade vi haft crème fraiche eller en gräddklick i kylen så hade det också glidit ned i soppan och hade jag orkat gå ut i rabatten så hade vi haft lite timjan, men så blev det inte ikväll.

Däremot hittade jag ett jästpaket som var på upphällningen, så det blev ett bröd. Nej, det blev två bröd i en långpanna. Jag gör sällan ett bröd eftersom det jobb man lägger ned är detsamma oavsett om man gör ett eller två. Och frysar har vi så att det räcker.

Ursprunget till receptet kommer från Anna och Fanny Bergenströms fantastiska bok ”Under valnötsträdet”. De har också gjort boken ”Kärlek, oliver och timjan”. Båda böckerna är väl använda i vårt kök.

Gör så här:

Börja med att smula ned 50 g jäst i degbunken. Jag använder min gamla Bosch hushållsassistent när jag ska göra större degar. Häll i 2 msk salt och 2 msk flytande honung. Värm 1 liter vatten till fingervärme (jag gjorde det i micron). Häll vattnet och 2 dl mjölk över jästen i degbunken. Rör tills jästen löst sig. Det kan vara bra att börja med en liten skvätt av vätskan och sedan hälla i resten när jästen har löst sig.

Tillsätt mjöl och gärna nötter om du gillar det och har det hemma. Jag hade hasselnötter och solrosfrön i lådorna idag och lade i ca en halv påse hasselnötter (100 g) och 1 dl solrosfrön. Mjölet kan vara enbart vetemjöl, ca 2½ liter, men ännu hellre med inslag av lite grövre mjöl. Idag blev det 2 dl graham och 2 dl fullkornsdinkel i mitt bröd. Och då förstås en mindre andel vetemjöl, sisådär två liter. Det är svårt att ange exakt hur mycket mjöl man ska ha, men tumregeln är hellre lite för lös deg än för kompakt.

Rör degen ordentligt och låt den sedan jäsa under duk i minst en timme, gärna mer. Ta sedan upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i två delar. Jag brukar forma till avlånga bröd genom att snurra degen lite. Sedan läggs de två bröden på bakplåtspapper i en långpanna.

In längst ned i ugnen på 260 grader. Efter 10 minuter sänks värmen till 180 grader och bröden får gräddas i ytterligare 30-40 minuter.

Har man tur är soppan precis färdig när de rykande, varma bröden tas ur ugnen. Ät och njut!

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man och katter. Älskar vår trädgård mer och mer eftersom jag har kommit på att jag kan odla där och börjar förstå hur man gör. Ägnar mig för övrigt åt att äta ost, umgås eller planera nästa resa. När jag inte sysslar med mitt jobb, som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Matbröd, Soppa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s