Ostar i New York – Murray’s

Vi har tillbringat höstlovet i den fantastiska staden New York. Jag får nästan gåshud när jag tänker på känslan av att befinna sig mitt på Times Square, strax efter midnatt, tillsammans med resten av världen. Alla som är det minsta intresserade av … någonting överhuvudtaget, rekommenderar jag att åka dit om möjligheten finns. Där finns allt. Även ostar.

Nu är det i och för sig så, att även om USA har allt det högsta, största, bästa och coolaste, så är det i Europa man gör de bästa ostarna. Man får intrycket att även amerikanarna är av den uppfattningen. När man befinner sig i de mest omtalade ostbutikerna hittar man mest europeiska ostar. Detta innebär inte att det på något sätt råder brist på god ost i New York. Nej, där finns förstås allt, och jag ska ge några tips på ostupplevelser från vår vecka i början av november. Jag börjar med Murray’s.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är det enligt Forbes Magazine ”the world’s best cheese store”. Jag har svårt att bedöma om den är allra bäst eftersom jag inte har så stor erfarenhet av ostbutiker runt om i världen, men helt klart är den en upplevelse.

Murray’s har två butiker i New York, en vid Grand Central Terminal och en på 254 Bleecker Street, mellan 6:e och 7:e avenyn. Det var den på Bleecker vi besökte. Den ligger i det mysiga Greenwich Village i ett område där det finns många mysiga restauranger och den är öppen till framåt kl 20 på kvällarna. Man kan alltså titta in där före middagen om man ska äta någonstans i krokarna.

Vi gjorde det. Vi hade bokat en ”Friday night in the caves” då vi fick prova några ostar och sedan ta en tur ned i grottorna, som var kylrum i källaren under butiken där man lagrade ostar. Runt 60 % av ostarna hos Murray’s är importerade, framförallt från Europa. Den populäraste av dem är Parmigiano Reggianos kusin från landet, Grana Padano, som är billigare och av många anses ha lite lägre kvalitet. De framhåller dock att de satsar mycket på de inhemska ostarna.

Vi fick prova en av dem, Cabot Clothbound Cheddar. Cabot är ett mejeri-kooperativ i Vermont som har flera prisbelönta ostar. Enligt vår guide hos Murray’s är det den mest sålda inhemska osten i butiken. De beskriver den själva som ”en ost med en delikat balans av skärpa, lätt nötig smak och en rund, men inte överdrivet karamelliserad sötma”. Gjord av pastöriserad komjölk och lagrad 12-14 månader.

Jag associerade direkt till den italienska osten Trentino. En god blandning av Parmagiano Reggiano och vår svenska Västerbotten. Murray’s rekommenderar en stor brown ale till osten. Kanske något att prova till Trentino, som omväxling till vinet. Den brukar gå att köpa även här i Sundsvall, på Delicerano.

Vi provade också Selles-sur-Cher, från den lilla kommunen med samma namn mitt i Frankrike. Det är en färskost gjort på getmjölk, ganska salt, överdragen med ett tunt lager av grå-blått mögel.  Inuti är osten krämig och god. ”Ät aldrig getost med en tjock, såpig kant”, säger Murray’s (antar att de menar den chèvre vi kan köpa här hemma på ICA), och rekommenderar ett glas Sauvignon Blanc till Selles-sur-Cher.

En Epoisses från Bourgogne i Frankrike fanns också på ostbrickan. Enligt Murray’s ”en stinkbomb med alkoholproblem som är förbjuden på den franska metron”. Smaken skiljer sig dock från doften och är mycket mindre påträngande. Riktigt god, faktiskt. Gjord på opastöriserad komjölk. Ett glas bourgogne till, naturligtvis.

Till sist en Fourme d’Ambert från Auvergne i Frankrike. En lite mildare kusin till Roquefort. Till den rekommenderas en Tawny Port.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Cabot Clothbound Cheddar, Epoisses, Forme d'Ambert, New York, Selles-sur-Cher, Vin till osten och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s