Lunch och fika i New York

När man gått flera kilometer längs gator och i kolossala shoppingcenter är det stort att få sätta sig på ett trevligt café eller lunchställe. Det finns gott om sådana i New York, men det är inte alltid de finns i närheten just när man behöver dem. Ett sådant tillfälle, när de efterlängtade oaserna lyste med sin frånvaro, var när vi promenerat från Ground Zero och upp längs en ganska tråkig del av Brodway.

Slutligen nådde vi SoHo, South of Houston, och hade då hunnit bli våldsamt hungriga och kissnödiga. Tack och lov fick vi låna en personaltoalett på Apple Store och sedan hittade vi ett helt ok lunchställe runt hörnet, Manhattan Bistro, 129 Spring St. Franskt kök, ovanligt lugn och avkopplande miljö för att vara på Manhattan. Och ett eget spöke, Juliana Elmore Sands, en ung kvinna som mördades i lokalen år 1800, förmodligen av hennes fästman. Man har sett tallrikar flyga omkring och dimslöjor glida längs väggarna.

Här kommer några andra lunch- och fikatips för trötta fötter:

Är man och strosar eller shoppar i SoHo kan man med fördel gå till den del av West Brodway som ligger längst ned mot Canal Street när lunchsuget börjar komma i magen. Där ligger mysiga restauranger på rad. Vi var där en söndag och det var fullt på flera ställen, men vi fick till slut plats på T Sanctuary där vi mumsade i oss goda cheeseburgers och där man också har ett enormt urval av teer.

Merchant River House vid Battery Park. Här hamnade vi när vi första dagen i New York tog en tur ned till Ground Zero. En amerikansk bistro med utsikt över vattnet och frihetsstatyn. Ceasar salladen var en höjdare! Trevlig personal och trevlig miljö.

I Central Park testade vi The Boat House, som ligger på lagom promenadavstånd in i parken. Vi var hungriga och ville ha något snabbt till ett överkomligt pris. Då fick det duga med fast food-avdelningen. Hade vi haft tid och varit beredda att betala mer så fanns det en vitaduksavdelning också, med fantastisk utsikt mot ”The Lake”.

Så här såg det förresten ut i Central Park den dagen vi var där. Efter stormen …

Är man på väg från Central Park kan man testa P J Clarkes vid Lincoln Square. Det gjorde vi, sedan vi kollat in NYC Marathon en stund. Stället kändes väldigt amerikanskt. Hög ljudnivå, mycket folk (varav ovanligt många träningsklädda maratonlöpare), TV-apparater lite varstans med amerikansk fotboll i sändning och därmed vissa högljutt hojtande gubbs som höjde stämningen i lokalen. Maten var ok, servicen bra och prisnivån rimlig.

Ett häftigt ställe för chokladälskaren eller för den som bara vill uppleva något extra är Max Brenner Chocolate Bar, 841 Brodway, mellan 13:e och 14:e gatan, nära Union Square. Naturligtvis måste man äta något chokladigt här, men vi började faktiskt med pizza (nej, vi tog inte chokladpizzan) och sallad eftersom vi var så hungriga. Sedan valde vi från chokladmenyn och landade på en chokladfondue som dessert. Muuuums!

På Ping’s Seafood, 22 Mott St i Chinatown, upplevde vi en genuin kinamiljö (tror jag, som aldrig varit i Kina). När vi fått ett bord hann vi knappt sätta oss förrän kvinnor med vagnar fulla med dumplings, kinesiska degknyten som är fyllda med allehanda röror, försökte få oss att börja måltiden med ett gäng dumplingar. Man doppar dem i soja eller någon annan sås. Nja, säger jag, måste nog träna några gånger innan jag gillar dem.

Som en av huvudrätterna beställde vi Generel Tso’s Chicken efter tips hemifrån. Riktigt, riktigt gott. Så gott att Anders nu vill testa att göra den hemma. Det blir spännande! Till maten drack vi te.

MoMA, the Museum of Modern Art, på 11 West 53 St, är ett trevligt ställe att besöka för konsten naturligtvis. Men det visade sig också ha en trevlig lunchrestaurang vid namn Café 2, belägen på andra våningen som namnet antyder. Kön var lång när vi ställde oss där i väntan på att få komma in. Hmm, vi suckade lite uppgivet. Hur länge kommer vi att få vänta här? Vi som är så hungriga efter vårt museivandrande.

Men, ack vad vi bedrog oss. Här hade de tänkt till, minsann! Vi hade inte stått i kön många minuter när vi fick var sin meny i handen. Och kön rörde sig framåt mot beställningsdisken i friskt tempo. Lagom till att vi var framme hade vi bestämt vad vi skulle beställa. Sedan fick vi hjälp med att hitta ett bord och ganska snabbt fick vi också maten. Anders åt porc chop som såg otroligt läckert ut. Jag tog en en liten lunchmeny med en fantastiskt god soppa, två bruschetta och två cookies som avslutning. Perfekt, kan verkligen rekommenderas!

Le Pain Quotidien är ett härligt fikaställe som finns i många exemplar på Manhattan. Vi besökte det som ligger vid Rockefeller Center, 53rd St  5th Av. Man har en filosofi och affärsidé som helt och hållet handlar om ekologiska produkter, återvunnet material i möbler och inredning, lågenergiprodukter och miljövänligt.

Mitt i lokalen finns the community table, som är ett stor bord med plats för många. Tanken är att man, mitt i den hektiska storstaden, ska slå sig ned bredvid någon främling och uppleva att vi trots allt har mycket gemensamt och delar bröd vid samma bord. Kul idé, tycker jag. Allt bröd är för övrigt färskt och bakat på biodynamiskt mjöl. Bakverken är fantastiska, både att titta på och att smaka.

Nu hade jag tänkt mig ytterligare ett inlägg om New York (för denna gång, jag hoppas komma dit igen). Det skulle bli lite om shopping och annat att uppleva samt diverse tips. Vi får väl se om minnet och energin räcker till det … Sov gott!

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i New York, Restaurangtips och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s