Shoppa och uppleva i New York

Framförallt är det billigt att shoppa i New York. Sedan är utbudet näst intill oöverskådligt stort. Till sist, så är tiden på dygnet ingen begränsning. Jag hade min shoppingpeak strax efter midnatt på American Eagle Outfitters vid Times Square. Vi var på väg tillbaka till hotellet efter en hockeymatch, när vi upptäckte att allt var öppet runt torget. Just denna butik i fyra våningar var perfekt för oss, tilltalade både mor och tonårsdotter.

Century 21 nere vid Ground Zero och Filene’s Basement vid Union Square är stooora butiker i flera plan där billiga märkeskläder trängs på ställningarna och kunderna trängs i köerna till provrummen. Jag fyndade några plagg, men miljön är inte särskilt inspirerande och definitivt inte mysig och inbjudande.

Forever 21 var ett måste för Nelly. Vi stegade in på Times Square-butiken och jag bävade. Hade dåliga erfarenheter av tonårsbutiker där det varit ett myller av folk, vrålhög musik i högtalarna och inte ens kläder som tilltalade mig. Men här var det lugnt, trevligt och jag gjorde faktiskt några fynd. För billigt var det!

Converse hittade vi för 44.99 $ på Shoemania på Union Square.

SoHo och Greenwich Village är gemytliga områden på Manhattan. När man strosar där sjunker pulsen. Det trevliga med shoppingen är att butikerna är mindre och mer överskådliga. I SoHo är det mycket som är exklusivt och därmed dyrt, men man kan hitta ställen med överkomliga priser om man letar lite. Ett sådant fynd var LF Stores på 149 Prince Street. Mycket stickat, lite bohemiskt, trevliga skor och en massa annat. Gå dit!

Får man som jag, ett akut behov av att ta den där joggingturen runt Jackie Kennedy’s Reservoir i Central Park och behöver komplettera springutrustningen, kan jag rekommendera Super Runners Shop på 745 7th Av, nära Times Square. Trevlig personal, liten butik med bra kläder och skor.

Längs femte avenyn hittar man flera stora butikskedjor. Vi gick norrut från ungefär 42 St och passerade då de flesta. Utanför nr 668 stannade vi till. Där köade folk i väntan på att bli insläppta i en väldigt anonym byggnad. Det framgick inte till vad, inga skyltfönster, inget namn någonstans. Klart man blev lite nyfiken.

Plötsligt tycktes Nelly ha insett vad som fanns därinne. Och hon ville absolut in själv, så vi ställde oss i kön. Hollister. Vi blev insläppta i en butik med hög musik och sportiga ungdomskläder. Det var trångt och mörkt som på en nattklubb. Man trevade sig fram i mörkret, från rum till rum, tills man var helt vilsen. På trappavsatserna mellan våningarna stod 20-åriga modeller i badbyxor och bikini. När vi skulle betala letade jag mig tillbaka till entrén på bottenplanet, men det var fel. Helt fel. Kassorna låg nämligen högst upp butiken, och längst in.

Jag gillade kläderna och associerade till fjällvärlden. Kunde se en Hollister i Åre, faktiskt. Varumärket är hypat bland ungdomar och vi har nyss fått en andra butik i Sverige, i Gallerian i Stockholm. DN skriver om den här.

Macy’s, på 151 W 34th St, må vara världens största varuhus eller inte. Det kändes ändå … charmigt på något sätt. Vi började med att ta de gamla rulltrapporna högst upp, till julprylsavdelningen. Sedan rulltrappade vi oss nedåt i huset, köpte några prisvärda klänningar och smaskade i oss en Tom & Jerry-glass på vägen. Skulle haft mer tid bara.

Vi besökte Apple Store vid Central Park i vår misslyckade jakt efter en Iphone 4S och Apple Store i SoHo i vår lyckade jakt efter en toalett. En månade tidigare var vi i butiken i Covent Garden i London, så snart borde vi få någon slags turistvolymrabatt.

 Om man är särskilt intresserad av någon specifik Apple-produkt och inte har problem med att armbåga sig och trängas, kan det finnas en poäng med att besöka någon av dessa butiker. Men inte annars. Säger en som är efterklok.

Är man särskilt intresserad av sin nya Iphone 4S, kan man för övrigt säga ”I love you” till Siri och få svaret ”I bet you say that to all your Apple products”.

Så till sist, några andra tips och intetips:

Central Park ska upplevas. Promenera, jogga, fika, sitt på en bänk och titta på folk, åk skridskor om det är vinter eller cykla. Gör vad du vill, men gå dit!

911Memorial vid Ground Zero måste inte upplevas förrän möjligtvis om ett år när museet öppnar. Om du ändå vill dit, förbered dig genom att boka en tid på nätet och skriv ut biljetten i förväg. Skulle du inte ha någon biljett utskriven, tänk på att hämta ut den i Visitors Center som ligger en bra bit från entrén till 911Memorial. Var beredd på att köa både i Visitors Center och efter insläppet. Var också beredd på en säkerhetskontroll motsvarande värsta flygplats. Bälte av, alltså. När du till sist kommer in kan du glädja dig åt ett päronträd som överlevde katastrofen, två stora hål i marken och en enorm byggarbetsplats. Tjolahopp!

Grand Central Terminal är en fantastisk vacker plats. Ställ dig vid klockan och bara njut av omgivningen! Tänk dig att du är med i någon av alla dessa filmer …

Ställ digockså  i kön till biljettkiosken på Times Square någon eftermiddag vid 3-tiden och försök komma över en billig biljett till Memphis. Kan varmt rekommenderas. Utspelar sig i 50-talets Memphis och handlar om en vit DJ och en färgad sångerska som hittar varandra och drabbas av omgivningens rasmotsättningar. Fantastisk musik och fantastiska artister!

I pausen kan du köpa vin i plastmugg, en sån där med pip som väldigt små barn dricker ur, och du får ta med dig muggen hem om du vill. Yeahhh!

Madison Square Garden och NY Rangers är, värt ett besök. Man är en stolt svensk när 20 000 personer vrålar Anrik, Anrik i kör. I sina söta nr 30-tröjor.

MoMA, The Museum of Modern Art, behöver några timmar för att man ska hinna med åtminstone en del av alla utställningar. Men det är det värt.

Ja, just det, dricks. Är ibland inkluderad i notan, men oftast måste man räkna ut den själv. Vi fick tipset att ge två gånger den tax som är angiven på notan.

Turistkortet för Subway är jättepraktiskt. Man åker så mycket man vill under de dagar kortet gäller. Se upp bara för personer som till synes hjälpsamt rycker in om du råkar få problem med att dra kortet vid spärren. De erbjuder sig att försöka, tar kortet, går igenom och släpper in dig samtidigt, byter sedan ditt kort mot sitt eget obrukbara och försvinner med en puff. När du sedan ska dra kortet nästa gång fungerar det inte, du går till kassan och får veta att du blivit lurad.

Yellow Cabs är ett bra sätt att ta sig runt. När skyltarna på taket är upplysta ska de vara lediga och stanna när du vinkar. Det fungerar ibland, inte särskilt bra på fredag och lördag kvällar, men det är bara att fortsätta vifta.

Sådärja! Det var mitt sista New York-inlägg för denna gång. Men jag ska dit igen. Nån gång.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i New York och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Shoppa och uppleva i New York

 1. Cari skriver:

  Tack för en jättetrevlig reseberättelse.
  Alltid så roligt att läsa om resor och vad man kan göra och vad man ska se. Var i NY sommaren 2008 med hela familjen. Det var lite väl varmt, så nästa gång blir det nog vår eller höst.
  Och så minns jag ju vår studieresa för 26 år sen. Så otroligt mycket som hänt, både i NY och med oss som reste.

  • anettwork skriver:

   Jag har hört att det kan vara väldigt varmt i NY på sommaren. Kan rekommendera hösten. Bortsett från kaoset med snöstormen och att vi inte kunde landa, så hade vi härligt väder när vi var där. Inte uteserveringsväder precis, som i Paris i helgen som var, men det hade vi inte räknat med heller.

   Jadu, det är hela 26 år sedan vi var där, alltså. Den gången åkte jag upp i ett av tornen. Nu var de bara stora hål i marken. Märklig känsla …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s