Ost i ostarnas Mecka

Jag är den första att hålla med om att det finns himmelska ostar i så gott som alla länder, bara man letar lite, och det finns fantastiska små lokala mejerier i små byar som inte ens är en prick på kartan. Men ostlandet nummer ett är Frankrike och ostarnas huvudstad är Paris.

Var man går, i varje hörn och i varje kvarter, finns en ostbutik, ett osthåliväggen eller några bord på trottoaren dignande av ostar. Hade jag haft mer tid skulle jag utforskat flera av dessa, men nu valde jag en där jag köpte några ostar, Fromagerie Laurent Dubois på 47  Boulevard Saint-Germain.

Denna butik är känd för sin fyraårigt lagrade Comté. Vi provade den, liksom den treåriga, och fann den yngre osten godare, faktiskt. Så nu ligger den i mitt kylskåp och väntar på första bästa lördagsmys.

Vi traskade omkring längs små julprydda gator strax söder om Bd Saint Germain, på väg mot Rue de Rennes. Regnet strilade, vilket gjorde att alla caféer och små affärer såg mer inbjudande ut än vanligt. Så passerade vi en butik som ställt ut sina ostar på gatan. En Brie de Meaux, så där perfekt mogen, på gränsen till utflytande och en magnifik Cantal, som skulle räcka till ett helt kompani.

   

En Cantal ska vara drygt 30 cm i diameter, men denna såg ut att vara ännu större! Det är en av de äldsta ostarna i Frankrike och den är gjord på mjölk från kor som tuggat hö från november till april. Under sommaren betar samma kor färskt gräs och ger mjölk som används till osten Salers. Cantal är en ganska hård ost med mild, smörig smak. Den används ofta till soppor, sallader, fondue och gratänger i Frankrike.

Tänkte skicka med ett hotelltips och ett restaurangtips innan jag lämnar temat Paris för denna gång:

Hotellet är Hotel Cujas Panthéon, centralt beläget nära Sorbonne. Några steg så är man ute på Bd Saint-Michel och ytterligare några steg så är man nere vid Seine. Enkelt hotell, men väldigt prisvärt, med gratis WiFi och sköna sängar. Det var dessutom tyst i rummet hela natten, vilket man inte brukar vara bortskämd med i storstäder. Ytterligare ett stort plus var servicen. Vi kom dragandes med vin och ost en eftermiddag och insåg att vi hade varken vinöppnare, kniv eller något att dricka ur. Inga problem! Vips, så hade den mycket franska fransyskan i receptionen fixat allt, simsalabim!

Restaurangen är egentligen en bistro, heter Cave la Bourgogne och ligger på 144 rue Mouffetard. Bara promenaden dit längs rue Mouffetard och dess pärlband av små överfranska restauranger är värd en resa. Man ville liksom gå in och sätta sig vid den rutiga duken på varje ställe, beställa in ett glas vin och bara njuta av livet.

Vi delade på en förrätt bestående av åtta delikata tapas, fortsatte med lamm och sedan avslutade jag förstås med osttallriken, med godbitarna  Cantal, Saint Nectaire, Reblochon och Camembert. De var så stora att jag omöjligt orkade äta upp allt, men det var inga problem att få med resten hem i en ”doggy bag”. Till familjens förtjusning.

Måste bara avsluta med en bild på en frestande creme caramel, och jag kan lova, den smakade lika gott som den ser ut att göra …

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Brie de Meaux, Cantal, Paris, Restaurangtips och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ost i ostarnas Mecka

  1. Towe skriver:

    Åhh mumma så gott! kram towe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s