Julklappen på jobbet

… blev i år ett litet ost- och vinpaket. Eftersom Anders och jag jobbar på samma företag fick vi liksom dubbelt av allt. Det första paketet delade vi på före julaftonen. Det andra hade vi tänkt spara tills vi kom upp till Tegefjäll i mellandagarna. Men Dagmar ville annat. Hon blåste bort elnätet här hemma och tvingade oss att skjuta på fjällresan. Istället satt vi i mörkret i två dygn och väntade på ljuset i tunneln. På kvällen den andra dagen var jag uppgiven och nedstämd. Oroade mig för värmen, maten i frysarna och att vi inte skulle kunna fira nyåret i fjällen som planerat.

Då föreslog Anders att vi skulle trösta oss med den andra julklappen i stearinljusets sken. Så blev det. Fast ännu bättre. När korken gled upp klickade det också i kylen. Signalen om att vi var med el igen. Wow!

Behöver jag säga att osten och vinet smakade ännu bättre i lampornas sken och med en bra film på teven? Huvudjägarna, för den som undrar. Riktigt bra.

Ostarna då?

Testun al Barolo, även kallad Berusad Barolo. En opastöriserad ost från Piemonte i norra italien, gjord på ko- och fårmjölk, alternativt ko- och getmjölk, beroende på producent. Den är marinerad och lagrad från fyra månader och upp till flera år under ett täcke av nebbiolodruvor, pressrester från barolo-produktionen. Kanterna kan bli lilafärgade när druvmusten sugs upp. Den är mycket aromatisk, syrlig och lite nötig.

Ländle Weinkäse, är en ost med inslag av österrikiskt rött vin. Den är gjord på pastöriserad komjölk och lagrad minst fyra månader i källare, där den behandlas med rött vin två gånger i veckan. Krämig och fruktig smak. Utsedd till den populäraste österrikiska osten i Tyskland (!) för några år sedan.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Ostar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Julklappen på jobbet

 1. GL skriver:

  Jag förstår att ostarna var goda. Hur var det med vinet då? 🙂

  • anettwork skriver:

   Klart vinerna var bra också! Särskilt med tanke på priset. Någon tyckte att det söta, som Anci valt ut till grönmögelosten, passade bäst även till Trentinon. Men de flesta, liksom jag själv, var nog väldigt nöjda med kombinationerna. Kan rekommenderas!

   • anettwork skriver:

    Oj, jag var lite för snabb att svara på din fråga. Nu ser jag att den gällde inlägget om julostarna :). Jodå, de vinerna var bra. Men vilket vin som helst skulle ha smakat ljuvligt just när vi fått vår el tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s