Ostprovning, så himla roligt!

Tänk, ikväll hade Anci och jag en ost- och vinprovning för ett kvinnligt nätverk här i Sundsvall! Vi hade ingen aning om hur det skulle mottas och hur stort intresse tjejerna skulle ha för våra små darlingar, ostarna och vinerna.  Men oj, vilket positivt mottagande vi fick! Ett glatt och intresserat gäng som hade många frågor och som smakade med stor entusiasm.

 

Temat var Italien och vi provade följande ostar och viner:

La Tur och Sesto Senso Prosecco Extra Dry

Den lilla färskosten La Tur har jag skrivit om tidigare. Den kommer från regionen Langhe i Piemonte och är gjord på mjölk från ko, får och get. La Tur lagras endast i tio dagar. Den är krämig och gräddig med en ton av citrus och mild nöt.

Till La Tur drack vit Sesto Senso Prosecco Extra Dry från de vackra kullarna kring Vicenza och Padova i regionen Veneto. Druvan är till 100 % Prosecco, färgen ljust halmgul och doften medelintensiv och aromatisk med inslag av persika. Smaken är torr, fruktig och aromatisk med ett balanserat avslut. Nr 7720, 69 kronor.

Trentino och Bolgarello Rosso Sangiovese

Trentino-osten kommer från regionen Trentino-Alto Adige norr om Verona. Den är gjord på komjölk, vilket man tydligt ser på den gyllengula färgen. Komjölk är den enda mjölken som innehåller karotin, samma ämne som ger den orange färgen på morötterna. Därför är ostar gjorda på komjölk oftast gulare. Sommarmjölken ger de allra gulaste ostarna.

Trentino är en hårdost som smakar smörigt, knäckigt och fylligt. Första gången Anders och jag provade den konstaterade vi att den var en perfekt blandning av Västerbotten och Parmagiano Reggiano. Därmed också sagt att man gärna kan ta en klick god balsamvinäger till den.

Vinet till var en Bolgarello Rosso Sangiovese från Toscana. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Bolgheri och Maremma, 85 % sangiovese och 15 % syrah. Det är lagrat sex månader på franska ekfat. Färgen är mörkt rödblå och doften kryddig och fruktig med inslag av fat, mörka körsbär, timjan, nötter och kanel. Smaken är också kryddig och fruktig med inslag av fat, körsbär, mörk choklad, örter och kanel. Nr 2325, 75 kronor.

Basajo och Candido Aleatico

Osten Basajo kommer från regionen Veneto. Ostproducentens barnbarn kunde inte säga formaggio, ost på italienska, utan sa istället Basajo. Därav namnet. Osten är en grönmögelost gjord på opastöriserad fårmjölk. Inte så vanligt med en grönmögelost av fårmjölk, men ett väldigt känt undantag är Roquefort.

Basajo mognar tre veckor i det söta, vita vinet Passito di Pantelleria från Sicilien. Den täcks också med druvorna i slutet av lagringen. Smaken är krämig, sammetslen, fruktig och med en ton av honung.

Vinet var Candido Aleatico som finns på halvlitersflaska i beställningssortimentet. Det kommer från Apulien på Salentohalvön. En ovanlig typ av rödvin som har rejäl sötma, gjort på 100 % aleatico-druvan. Färgen är en tegelröd nyans, knappt medelhög intensitet. Doften är medelstor, mycket fruktig med inslag av torkade aprikoser, nypon, rosor, pinje. läder och körsbär. Smaken är medelfyllig, söt och elegant fruktig med inslag av torkade plommon, rosor och granskott. Nr 85701, 139 kronor.

Alla ostarna hade jag köpt på Delicerano i Sundsvall.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Ostar, Vin till osten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ostprovning, så himla roligt!

  1. Mats skriver:

    Nu blev jag riktigt avundsjuk! Det vattnas i munnen…

    http://www.ostbrickan.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s