Ta gärna med en ost …

”Ska vi ta med något?”. En vanlig fråga när man ska få gäster, eller hur? Över nyåret skulle vi få besök från Stockholm och Luxemburg. Inte kunde jag då undanhålla mig svaret ”ja, gärna någon liten ostbit, om ni har vägarna förbi en bra ostaffär …”.

Det slutade med att vi hade en ostprovning modell magnifik på nyårsdagen. Här kommer den!

Från området Charentes Poitou i Frankrike, nära Atlanten, kommer den pastöriserade Carré de Chèvre du Poitou. Till utseendet påminner den mycket om en mogen brie. Producerad av Sevre el Belle, en av pionjärerna inom getostproduktion. Mejeriet grundades 1893 och var det första som producerade opastöriserade ostar på getmjölk. Osten har en mild ton av get och den vi provade var så mogen att den flöt ut på tallriken och gärna hade ätits med sked.

Den lilla, vita med den gröna etiketten här till vänster är en champagneost! Det vill säga, den är inte gjord av champagne, men den härstammar från regionen Champagne i nordöstra Frankrike. Den heter Petit Grès Champenois Coupe. Gjord på komjölk. En mjuk och krämig godbit med vitmögelyta. Hemligheten med den gräddiga krämigheten är tillsats av crème fraiche som gör den till en sammetslen upplevelse.

Den nedre osten på bilden ovan är en Tommes d’Auvergne fermière. Auvergne är en region i centrala Frankrike. Sannolikt är denna ost från ett lokalt mejeri och gjord på komjölk. Den hade mycket smak för att vara en Tommes. Jag gissar att den lagrats relativt länge, vanligtvis lagras Tommarna ett par månader. De tillverkas ofta av den skummjölk som blir kvar när smör och grädde utvunnits från mjölken. Därför är det som regel en ganska ”light” ost.

Vi hade en grönmögelost också, Campos de Toledo från Spanien. Den är gjord på en kombination av ko- och fårmjölk. Riktigt god, krämig och lite smörig smak.

Kittosten här till höger är en Croquignon à la bière. Konstigt nog lyckas jag inte hitta något om den osten på Google. Jag kan förstås ha stavat namnet fel. Eller är den väldigt ovanlig, någon som vet? Hur som helst, jag sörjer det inte så mycket. Den doftade nämligen apa och smakade ännu lite värre. Att två i sällskapet drabbades av magproblem senare samma kväll har dock förmodligen inte med smaken på ölosten att göra. Det var nog inte heller vinets fel. Nej, vi misstänker att någon räka slank ned när de förberedde fisksoppan. Hur det gick för ölosten? Den råkade trilla ned i sophinken dagen efter.

Vi hade också en trio alphårdostar. Älsklingar. En L’Etivaz, en Comté och en Gruyère.

De uppfyllde förväntningarna, som de brukar göra. Gruyèren var köpt på en vanlig matbutik i Luxemburg, så den hade vi nog lägst förväntningar på. Därför överraskade den mest, var en riktig höjdare.

L’Etivaz, osten högst upp på bilden, tillverkas i kantonen Vaud Alps i Schweiz. Ett område som ligger nära gränsen till både Frankrike och Schweiz. Där det finns en samling überhärliga skidorter, såsom Chamonix, Cervinia, Gressoney och Zermatt. Som om inte det var nog så är det också nära till vinregionen Piemonte. Jag blir plötsligt medveten om att under tiden som jag skriver detta klättrar detta område med ilfart på min reseönskelista.

De cirka 2800 kor som ger mjölken till L’Etivaz betar på högt belägna och örtrika alpängar under somrarna. Då beger sig producenterna, små gårdsmejerier, till sina alphyddor, där de ystar i stora kittlar under öppen eld. Antalet mejerier som har tillstånd att tillverka L’Etivaz är begränsat och därmed är det inte alltid så lätt att hitta osten i butikerna, men gör du det så köp och prova!

Campos de Toledo, Croquignon à la bière, L’Etivaz Alpayage och Carré de Chèvre du Poitou är alla köpta på Osthörnan i Hötorgshallen i Stockholm. Övriga ostar är köpta i Luxemburg. Jag kanske återkommer om Luxemburgostar till våren, om våra resplaner går i lås …

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Ostar, Reseinspiration och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ta gärna med en ost …

  1. Towe skriver:

    Åhhh så gott. Det vattnas i munnen. Den översta mogna chevren måste jag leta upp. Trevlig helg! kramt towe.

  2. Towe skriver:

    Ett tips om ni ska till Piemonte, åk i Oktober då tryffelfestivalen är. Instämmer med Anders, vi ses där! 🙂 http://towe-anders.blogspot.com/2009/11/weekend-in-piemonte-italy.html Kram towe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s