Jag hittade en smaskig Pecorino …

Det är inte ofta jag köper en Pecorino när jag står vid ostdisken. Ofta när jag ätit en Pecorino har den varit hård, torr och väldigt salt. För salt för min smak.

Pecora betyder får på italienska och och en Pecorino är så gott som alltid gjord på enbart fårmjölk. Denna gång kom jag till insikt om att Pecorino även görs i mjukare och mildare varianter. En riktig goding var det. Täckt med druvrester och med smak av grappa.

Pecorino Romano är den mest kända sorten. Den tillverkas idag framförallt på Sardinien och har en distinkt smak. På Sardinien har man också utvecklat en egen variant, Pecorino Sardo, som är mer salt och ofta används i matlagning. Denna ost är också utgångspunkten för en Casu Marzu, som tillverkas genom att levande insektslarver får smaska omkring i osten och bryta ned dess fetter. Vita, genomskinliga larver som kan bli upp till 15 cm långa! Den kallas även rutten ost och är den vackraste gåvan du kan ge en sardinsk herde”. Tur att man inte är en sardinsk herde! Men jag kanske inte ska säga så, med tanke på att jag fullkomligen älskar surströmming!

 

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Ostar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s