Får det vara en bit ost till marmeladen?

Idag kan man inte gå in i en ostbutik utan att översköljas av alla marmelader, hemmagjorda ekologiska röror, syltburkar och andra spännande hopkok. För att inte tala om alla kex, pinnar, skorpor och särskilda bröd som enligt etiketterna passar särskilt bra till ost.

Det är ganska vanligt att tillbehören tar över när man beställer en osttallrik ute på lokal. Just detta var något jag uppmärksammade när vi var i New York i höstas och på flera ställen testade ostarna på menyn. In kom små ostarna och med  dem marmeladklickar som var större än ostbitarna.

Jag säger så här: skulle man verkligen göra rent på tallriken så skulle man inte känna ett uns av hur ostarna verkligen smakar.

Det är säkert bra. För dem som inte gillar ost. Som ostälskare vill jag uppleva osten. Jag kan vara utan tillbehören. Om jag inte är rejält hungrig, men då är det bättre att jag beställer in lagad mat och därefter några ostbitar.

Sticker jag ut hakan nu? Okej. Då dämpar jag mig något och säger att till en väl lagrad, skarp och inte så krämig grönmögelost kan det vara gott med en marmelad, till exempel av fikon. Och till en mjuk och gräddig färskost kan det vara på sin plats med ett litet osötat kex. Jag kan också tycka att när man får tag på en parmigiano reggiano av hög kvalitet är det pricken över i:et att äta den med en klick av den bästa balsamvinägern man har på hyllan.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Att äta ost, Ostar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s