Taleggio, den äldsta mjuka osten?

Förra helgen var det dags för en välkänd kittost, Taleggio, som härstammar från norra Italien. Den får produceras i hela Lombardiet och i delar av Piemonte och Venetien.

Taleggio har anor tillbaka till 900-talet, då den började tillverkas på gårdarna i Taleggio-dalen i Bergamo för att bevara mjölken. Den kunde sedan säljas eller användas för byteshandel. Sedan 1996 har den PDO-status.

Råvaran är komjölk och Taleggion lagras cirka 40 dagar. Under tiden tvättas den med en saltlösning och får då sin rosiga  och lite grönmögliga yta. Formen är rektangulär, 4-7 cm hög och 20-28 cm bred.

Ganska stora, lustiga hål hade den osten jag köpte, som syns på bilden ovan. Smaken är aromatisk, söt och med lite syra. Eftersmak av tryffel. På tal om tryffel måste jag bara lägga in en bild från vår resa till Kroatien häromåret, då vi bland annat besökte en tryffelrestaurang och formligen dränktes i tryffel. Det såg ut som om man hade hällt en påse lantchips på varje rätt som kom in. Såå mycket tryffelälskare är jag dock inte.

”Taleggio, den är som en mjukare Port Salut”, hörde jag härom kvällen. Tja, kanske ett sätt att beskriva den på. Ytan och formen påminner om en Port Salut, men smaken är liksom … mer. Och större. Och längre på nåt sätt.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Ostar, Reseinspiration, Restaurangtips och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s