Raclette var Raschera

Jag bad min man köpa en god fredagsmysost häromveckan. När han kom hem med alla matkassar befarade jag att han glömt det viktigaste, osten. Men nejdå, det fanns med ett litet brunt paket. Problemet var  att det stod Raclette på paketet. Jag var varken sugen på rätten Raclette eller att äta racletteost rakt av den kvällen.

Men, men … stammade min man. Jag köpte inte Raclette, tro mig! Jojo, just då var jag nära att säga ”tro, det kan man göra i kyrkan”, men jag frågade i stället vad han trodde att han hade köpt.

Roch …, rosi …, rashor …, raschero …. Asch, nåt i den stilen!

Vi öppnade paketet. Inte var det någon Raclette. Så jag googlade på roch och rash och hittade till slut Raschera.

En ny ost för mig, halvhård och fettsnål med rejäl smak. Små, små hål som ni kan se på bilden ovan. Den börjar mjukt och krämigt, men efter lite tuggande övergår den till starkare smakpustar. (Svartosten där bakom är en gammal favorit, by the way, Testun al Barolo.)

Den är gjord på opastöriserad komjölk och kommer från den provinsen Cuneo i regionen Piemonte i norra Italien. Om den gjorts högre upp än 900 meter över havet heter den Raschera d’alpeggio. Jag tror att det var en sådan vi provade. Gräset däruppe är smakrikt och varierat, vilket ger höghöjdsmjölken en karaktäristisk doft och smak.

Nog är Piemonte värt en resa …

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Ostar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s