Från Åsberget till Jurabergen

Vi frossade som sagt i mat i allmänhet och ost i synnerhet under påsklovets första dagar i Åre. En kväll blev det en yvig provning med en blåmögel från Åsberget, en Vacherin från Jurabergen och en liten, krämig Brillat Savarin.

Åsberget gör sin ost av mjölk från egna getter. Just den här var fast med en ganska mild smak för att vara en blåmögelost. Den gav mersmak. Kanske skulle man göra en liten avstickare från Bräcke någon gång på väg upp till jämtlandsfjällen?

Den Vacherin vi fått tag på var en styrkedemonstration. Så mycket smak, och så skarp, att den var på gränsen till för mycket för mig. En ost man ska avnjuta i små bitar. Annars tar den över alla smaklökar under några timmar.

Det är spännande att Vacherin görs på vintermjölken från samma kor som på sommaren ger mjölk till Comté. Färgen och konsistensen känner jag igen, men för övrigt finns inte särskilt många likheter. Men, det är klart att kossornas alla magar reagerar olika på hö och färskt gräs. Och att mjölken får olika smak. Och osten. Jag förstår det.

Den tredje osten var egentligen den första. Alltså, den första att prova eftersom det är en och mild och fin och krämig färskost, Brillat Savarin. Den är uppkallad efter den franske statsmannen och författaren Jean Anthelme Brillat-Savarin, född i mitten av 1700-talet. Han var bland annat den tidens matskribent och en gourmet av stora mått. Skulle förmodligen varit ost- och matbloggare om han levt idag. Den kloke mannen sa att: Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un œil. – En dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga.

Brillat-Savarin är gjord på komjölk och produceras i Bourgogne och Normandie, året om. Det är en så kallad triple cream, vilket betyder att grädde tillsätts så att den kommer upp i en fetthalt som kan jämföras med vanlig vispgrädde. Det är alltså inte den nyttigaste osten, men ibland är man helt enkelt inte nyttig. Mitt förslag: ta en Brillat-Savarin nästa gång du är sugen på en gräddbakelse.

Tänk dock på att detta är en färskost med vitmögelyta. Får den ligga för länge växer möglet och då uppstår ammoniak som en biprodukt. Jag kan intyga att det kan vara stor skillnad på en färsk Brillat och en som legat några veckor i en plastlåda.

Ostarna köpte jag på Åre Delikatess.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Ostar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s