Den frågan ställde jag mig förstås redan innan vi åkte hit. Google gav mig inget bra svar, så jag gav upp och tänkte att ”det visar sig väl när vi kommer dit”. Väl här träffade jag Maria Katsouraki på Blue Dream Villas. Hon sköter uthyrningarna, är vår rörmokare, tipsare och har svar på alla frågor. Hon fixade en ost till oss som är tillverkad på Rhodos, kanske den enda som produceras här på ön, Mizithra.
Mizithra tillverkas av opastöriserad fårmjölk eller getmjölk eller en blandning av båda. Den görs ofta på vasslen från produktionen av andra ostar. Den Mizithra vi provade var en färskost, lysande vit och mycket krämig och fluffig. Smakade mjölkigt, som keso ungefär, och med en lite gryning konsistens. Maria berättade att Mizithra bland annat tillverkas i byn Massari, ganska nära Pefkos där vi hyr våra semesterhus.
Vi gjorde som grekerna, åt den som förrätt med melon, en god skinka, lokalt producerad honung och rostade pinjenötter. Behöver jag säga att det var fint som snus?
Åhhh så fiint som snus gott! kram towe.