Fläderblomsparfait och rabarberpaj

Av den flädersaft som jag skrev om i ett tidigare inlägg brukar jag göra fläderblomsparfait. Receptet kommer från Allt om Mats specialnummer om desserter från 1999.

Denna glass har tillverkats i vårt hus sedan dess, året om, men mest under sommaren. Den gör succé bland unga och gamla och den kan ätas till det mesta i efterrättsväg. Eller bara som den är. Men allra bäst är den nog till bär i någon form, gärna lite syrliga, som balanserar den söta glassen.

Min absoulta favoritkombination är fläderglass med rabarberpaj. Jag bjuder härmed på både glass- och pajrecept. En fördel är att man inte behöver glassmaskin. In i frysen bara!

Till en liter fläderblomsparfait behövs:

3 dl gräddfil
1 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl strösocker
1 1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft

  1. Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter i kylskåp över natten.
  2. Vispa grädden. Vispa ägg och socker riktigt pösigt i en annan bunke.
  3. Blanda i den avrunna gräddfilen och flädersaften i ägg-socker-bunken. Rör eller vispa ordentligt så att allt blandas väl.
  4. Vänd till sist i den vispade grädden.
  5. Häll upp blandningen i en form eller plastlåda med lock.
  6. Frys i minst fyra timmar, helst längre.
  7. Om glassen fått frysa länge, bör den tas fram en stund före servering för att hinna mjukna.
Till rabarberpajen behövs (6 pers):

500 gram rabarber (ca 3 stora stjälkar)
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl

100 gram vit choklad
½ dl sötmandel
100 gram smör
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
½ dl strösocker

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda bitar. Blanda dem i en skål med socker (de 2 msk) och potatismjöl. Fördela sedan blandningen i en pajform.
  2. Grovhacka choklad och mandel. Smält smöret i en kastrull tills det börjar bli brynt. Ta kastrullen åt sidan och låt smöret svalna. Tillsätt sedan vetemjöl, havregryn och socker. Blanda till sist i den hackade chokladen och mandeln.
  3. Fördela degblandningen över rabarbern. Jag brukar göra det med händerna för att det blir lättare att smula och fördela degen jämnt.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket har fått fin färg. Servera med fläderglassen, förstås.
När jag gjorde detta igår hade jag glömt att köpa vit choklad. Istället tog jag lite mer strösocker, ca 3/4 dl totalt i degen.
Annonser

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället gärna åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner även för viktiga saker som jämställdhet, solidaritet, mångfald, allas lika värde och vikten av medmänsklighet i vårt samhälle.
Det här inlägget postades i Dessert och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s