Ost- och vinprovning med fotbollsföräldrarna

När vi var i Luxemburg i maj passade vi på att inhandla ett gäng ostar till en ost- och vinprovning som vi skulle ha när vi kom hem till Sundsvall.

Ostarna till provningen köpte vi i den vackra butiken Fromagerie Kaempff-Kohler som ligger centralt i stan.

Ostdisken är lång och välfylld. Det finns en liten uteservering mot gågatan utanför där man kan sätta sig och beställa in en osttallrik för avsmakning. Åh, tänk om mitt Sundsvall kunnat erbjuda något sådant!

Provningen hade vi sedan med ett trevligt gäng som har framförallt en sak gemensamt. Det som sparkade i magarna för fjorton år sedan var små tjejbebisar som skulle fortsätta sparka, men på en boll, och alla skulle så småningom sammanstråla i SDFF98.

Vi träffas oftast vid sidan av fotbollsplanen. Eller i kiosken där vi säljer kaffe och våra hembakade chokladrutor. Vid det här laget känner vi varandra ganska bra, men det var ändå himla trevligt att ha en egen aktivitet som handlade om något helt annat än fotboll. Dessutom gick överskottet till lagkassan. Som ett bidrag till nästa veckas efterlängtade Gothia-resa.

Följande ostar kom med på provningen:

  • Pouligny St Pierre, 10 €/st. En vitmögelost gjord på opastöriserad getmjölk, vars främsta kännetecken är den pyramidliknande formen. Eller snarare pyramid-med-avhuggen-topp. Den kallas även ”pyramiden” ibland. Av någon anledning som jag inte förstår kallas den också för Eiffeltornet. Lagras i 2-5 veckor.
  • Brie de Melun, 32.60 €/kg
  • Livarot, 17 €/kg
  • Comté, 27.80 €/kg.
  • Boltjärn Blå. Inköpt i butiken Smakrummet på Norra berget i Sundsvall. Här kan man hitta ostar från lokala gårdsmejerier som Strömmens gårdsmejeri i Ånge, Häggby gård i Häggdånger och Åsbergets gårdsmejeri utanför Bräcke.

… och vinerna till var:

  • La Bastide Blanche, ett rött favoritvin som jag särskilt uppskattade till Brie och Comté, men även funkade till Livarot. (2262, 139 kr)
  • Les Setilles, vitt och torrt till bland annat Pouligny eller varför inte Comté. (5657, 139 kr)
  • Moulin Touchais, vitt och sött som var gott till Boltjärn. Också värd att prova till Livarot. (4196, 199 kr)
  • Pol Roger, champagne som matchade Pouligny och Brie. (7549, 367 kr)
Titta gärna på våra Prezi-beskrivningar av ostarna och vinerna!

Annonser

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Ostar, Vin till osten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s