Tonnato – med fläskfilé

Vitello Tonnato är italienska och betyder kalvkött med tonfisksås. Vi gör den vanligtvis med fläskfilé eftersom det är lättare att få tag på och smakar bra det också. Jag gillar att den här rätten känns så lätt och nyttig, samtidigt som den smakar både mustigt och citrusfräscht. Vitello Tonnato äts kall och man kan ha den som ensamrätt eller med något tillbehör. I fredags åt vi den med den härliga tryffelpastan Tajarin, som vi köpte i Alba. I Italien skulle man nog servera pastan som den första huvudrätten, primo, och köttet som den andra, secondo. Men vi blandade friskt, på svenskt vis. Naturligtvis kan man även servera Vitello Tonnato som en förrätt.

Så här kan du göra till 4 portioner:

  1. Sätt på ugnen. Man kan ha mellan 125 och 175 grader, ju lägre temperatur desto saftigare kött, men då tar det också längre tid i ugnen.
  2. Skär bort senor och hinnor från 600 gram fläskfilé och krydda den genom att klappa in en blandning av  2 msk olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor, finrivet skal från 1 citron, hackad rosmarin från ca en kvist samt salt och svartpeppar.
  3. Bryn filén runt om i stekpanna tills den fått fin färg. Lägg den i en ugnsform, stick gärna i en stektermomter och stek färdigt i ugnen. Köttet är klart när innertemperaturen är 63-65 grader. Vill man ha det rosa gäller 60-63 grader, men tänk på att köttsaften ska vara klar innan du tar ut filén.
    Har man ingen stektermometer så ställer man klockan. Uppåt en timme vid 125 graders ugn och en dryg halvtimme vid 175 grader. Låt svalna.
  4. Under tiden som köttet är ugnen kan man börja med tonfisksåsen. Häll av oljan från 1 burk tonfisk i olja (200 gram). Mixa tonfisken, eller kör i matberedare, med 1 vitlöksklyfta, 1 äggula, 3 msk kapris och 1 msk av kaprislagen (jag tog ganska stora kapris, eftersom vi hade en burk i kylen), några kvistar basilika och persilja, 3 msk pressad citron och 3/4 dl olivolja. Man kan ta mer olivolja om man vill ha en rinnigare sås. Jag gillar när den är ganska krämig. Lite konstigt eftersom jag absolut inte gillar när varma såser blir tjocka. Huvva!
    Smaka av och tillsätt lite salt och peppar om det behövs.
  5. Skiva köttet tunt och lägg upp på ett fat, gärna på en bädd av rucola eller andra välsmakande salladsblad. Skeda såsen över eller servera den bredvid.

Buon appetito!

Och så här kunde det se ut när man beställde en Vitello Tonnato i Alba. En av de orter som gör anspråk på att vara rättens födelsestad.

Förresten, jag hittade en film som visar hur man gör Vitello Tonnato. Det är ett annat recept än ovan, som jag gärna provar någon gång. När suget kommer.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Förrätt, Kött, Mumsiga maträtter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s