Det ligger något blått längst in i frysen …

En liten låda som jag helt glömt bort, från min och Ann-Louice tur till blåbärsskogen i höstas. Den blev perfekt till kvällens middag med goa Brommavännerna. Blåbärspaj!

Blåbärspaj

Vi som snöat in på asiatisk mat, särskilt sedan vi fått hem Rick Steins ”far eastern odyssey” hade planerat färska vietnamesiska vårrullar och ett långkok på fläskkött och ingefära. Nu blev det Asien möter svensk sommar. En riktigt lyckat kombination.

Här kommer receptet på blåbärspajen, särskilt tillägnat Otto 12 år, som vågade ta inte bara en, utan flera portioner och som sedan bad om receptet.

För 6 personer behövs:

120 gram smör
1 ägg
2,25 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 8 dl blåbär (man kan ta mindre, men jag tycker att det är så fantastiskt gott med blåbär så jag brukar ösa på!).

1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

2. Smält smöret och låt det puttra någon minut. Ställ det sedan att svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål och rör sedan ner det i äggsmeten tillsamman med det avsvalnade smöret.

5. Bred ut smeten i formen och sedan blåbären ovanpå. Grädda långt ned i ugnen i 70 minuter.

Planera gärna pajbakningen så att pajen fortfarande är lite varm när ni ska äta den. Då både doftar och smakar den ljuvligt. Jag tycker bäst om att ha vispad grädde till blåbärspaj, men det går lika bra med glass eller vaniljsås.

Annonser

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället gärna åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner även för viktiga saker som jämställdhet, solidaritet, mångfald, allas lika värde och vikten av medmänsklighet i vårt samhälle.
Det här inlägget postades i Dessert, Pajer och mjuka kakor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s