Bortom Manchego

I slutet av juni var jag för fjärde gången i Barcelona. Ingen gång har jag besökt den stora attraktionen Sagrada Familia, man alla gånger har jag glidit in bland myllret av dofter, färger och röster i La Boqueria. Just denna gång var det ingen som helst tvekan. Vi hade nämligen endast ett par timmar i city och då måste man prioritera.

La Boqueria är en matmarknad mitt i Barcelona, vid det kända promenadstråket La Rambla. Jag har ganska lätt för att hitta till olika platser, men La Boqueria lyckas jag ofta passera utan att lägga märke till ingången. Den ligger liksom lite intryckt och hemlig mellan två kvarter, så här:

La Boqueria

Man måste alltså vara uppmärksam för att hitta dit.

Namnet La Rambla kommer för övrigt från ett arabiskt ord för flodbädd. Den breda boulevarden var nämligen för länge sedan ett avrinningsdike där man ledde ut stadens avlopp.

Inte så konstigt att den även kallades för bajsvägen på den tiden.

Men nu var det godsaker jag skulle komma till. Jag brukar förstås köpa ostar när jag är där. Så även denna gång.

Spanskaostar1306

Den runda, vita osten i förgrunden är en Formatge del Montsec, Cendrat. Montsec ligger strax nordväst om Barcelona och det var den handlaren rekommenderade när jag bad om tips på några lokala ostar. En delikat liten getost, opastöriserad, som kostade 6,40 euro för halvan på bilden. Den är lagrad 60-90 dagar och har en mjuk och nästan lite smörig konsistens.

Längst bak till höger är en fårost från Pyrenéerna som kostade 5,50 euro för en halva och till vänster en Queso de Oveja Reserva, dubbelt så dyr. Jag är osäker på varifrån den sistnämnda kommer, men den hade en fantastisk aromatisk och intensiv smak. Väldigt god! Förmodligen gjord på opastöriserad fårmjölk. Den påminner om en manchego i färg och konsistens, men med en egen, unik smak.

Till sist några spanska ord som är bra att ha med i bakhuvudet när man ska shoppa ostar:

Oveja = får
Cabra = get
Vaca = ko.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Barcelona, Formatge del Montsec Cendrat, Queso de Oveja Reserva och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s