Berusade ostar, fulla av smak

Ja, vem skulle inte bli berusad om man låg och skvalpade i en vintunna några veckor? Det gör de ostar som kallas berusade, eller drunken cheeses på engelska eller ubriaco på italienska. Det finns berusade ostar från både Spanien och Frankrike, men jag har snöat in på de italienska. I Italien finns ostar som är lagrade i sådana vinhöjdare som Prosecco, Amarone, Barolo och Barbera.

TestunEn favorit sedan flera år är Testun al Barolo, som ofta kallas Berusad Barolo i de svenska ostdiskarna och som jag skrivit flera gånger om tidigare här på bloggen.

berusadtraminer

Förra veckan provade jag en Berusad Traminer och fick genast ytterligare en darling. Denna ost ligger i vin och druvrester i tio dagar för att suga åt sig smakerna och färgen. Smaken, ja, milt syrlig som filmjölk och med en touch av sötma. Den kommer jag definitivt att köpa fler gånger om jag får tillfälle. Nu vet ni det, ICA Åre!

Vin och ost passar ihop, som jordgubbar och grädde eller surströmming och mandelpotatis. Hittar man en ost som är lagrad i vin är chansen stor att det är en lyckad kombination och den är absolut värd att prova. Gärna tillsammans med ett vin av samma typ som osten är lagrad i. En Barolo till en Berusad Barolo eller en Gewurztraminer till en Berusad Traminer. Ja, ni fattar.

Man tror att de berusade ostarna har upptäckts av misstag. Att man för några hundra år sedan tvingades gömma de nygjorda ostarna i vintunnor för att undvika att de stals av invaderande soldater i krigstid eller beslagtogs av nitiska skattekontrollanter.

Vinet påskyndar lagringen och ger osten en ofta både kryddig och fruktig ton. Osten är som regel täckt  med det som blir över när man pressat vindruvorna till vinet, skal och kärnor. Beroende på vin får osten förstås varierande smak, men alltid god!

Annonser

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Ostar, Testun al Barolo. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Berusade ostar, fulla av smak

  1. Spännande! Tack för tips! Ska jag se om min icahandlare har- eller kanske kan beställa. Kul att prova något nytt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s