Ost- och vinprovning med munskänkar

Om man gillar vin så gillar man även ost. Och tvärtom. Så tänkte jag när jag hade förmånen att hålla ost- och vinprovningar för munskänkar i Sundsvall tillsammans med vinkännare Anci.

Munskänkarna 6 dec 2013

Inga rynkade näsor bland vinälskarna, knappt ens åt Livarot, tredjepristagaren i ”The World’s Stinkiest Cheese”. Trots sin ladugårdsdoft och kraftiga smak var den en hårsmån från att blir den allra mest populära osten den andra kvällen. Vann gjorde då Monte Enebro och jag måste hålla med om att vi lyckat få ett praktexemplar av just den osten. Ovanlig krämig, härligt getostsyrlig och med en perfekt kryddad mögelkant.

Vårt tema för provningen var de sex ostfamiljerna. Följande ostar fick representera var sin familj:

1. Färskost – La Tur

2. Vitmögelost – Brie de Meaux

3. Getost – Monte Enebro

4. Kittost – Livarot

5. Hårdost – Testun al Barolo

6. Grönmögelost – Boltjärn Blå

Tyvärr kände varken Anci eller jag igen vår kära Barolo-ost. Den ost vi fick serverad liknade mer en hårdost av gruyèretyp, den var mycket gulare än vad en Berusad Barolo vanligtvis är, mycket mer kompakt i konsistensen och med en smak som i och för sig var kraftig och ganska god, men ändå saknade syrligheten som brukar finnas i en Berusad Barolo.

Nåja, man kan inte räkna med att allt ska som man förväntat sig. Som helhet blev båda provningarna lyckade, mycket tack vare två positiva och härligt vin- och ostglada gäng som bara såg möjligheter med att hitta några nya ostfavoriter och kombinationer. Min ”mission” är ju att sprida ostglädjen och därmed efterfrågan i Sundsvall med omnejd så att vi även ökar tillgången på goda ostar från jordens alla hörn.

Vinerna till var:

1. Castelforte Prosecco – mousserande, vitt, torrt från Italien. Nr 7720, 75 kr.

2. Vouvray Les Argiles – vitt, torrt från Frankrike. Nr 92115, 229 kr.

3. Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico – rött, sött från Italien. Nr 2304, 149 kr.

4. Taylor’s 10 Year Tawny – rött, sött från Portugal. Nr 76251, 229 kr.

Här finns den presentation vi höll inför provningen:
Ost och vin Munskänkarna 131205-06

Munsk CheescakeTill sist, så måste jag bara visa den mumsiga efterrätten, en cheesecake som passade så osannolikt bra ihop med det tredje vinet, Recioto.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Boltjärn blå, Brie de Meaux, La Tur, Livarot, Monte Enebro, Testun al Barolo, Vin till osten och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s