En magisk nyårsrätt!

Vi utgick ifrån DN:s förslag till nyårsmeny igår. Bortsett från desserten, som vi hämtade i Lantliv Mat och Vin. Jag återkommer med receptet på tryffelkakan i nästa blogginlägg.

Varmrätten var en himmelsk upplevelse. Renfilé med savojkål, persiljerotspuré och rödvinssås. Vi följde inte receptet i DN helt och hållet, utan modifierade lite utifrån det vi hade att tillgå och hur vi tolkade receptet. Mängden viltfond diskuterade vi ingående. Vi hade köpt fem flaskor fond, men insåg ganska snabbt att det var helt orimligt till 13 personer. Hmm, var det utspädd fond som avsågs? Vi var totalt förvirrade en kort stund, men all oro släppte när vi beslutade oss för att tänka själva och framförallt att smaka av själva. Bra blev det till slut och här är vår version av skapelsen.

IMG_4359

4-6 portioner, det räcker till det större antalet portioner om man äter flera rätter.

700 g putsad renfilé
50 g smör
två stjälkar färsk timjan
3 dl vatten
2 dl rött vin
3,5 msk viltfond, typ Bongs ”Touch of Taste”
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk honung
Maizena
3 blad savojkål
2 schalottenlökar, skivade
12 persiljerötter
4 dl grädde
salt
vitpeppar
några röda vinbär till garnering.

1. Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runt om i lite av smöret tillsammans, eventuellt tillsammans med lite repad timjan (spara dock lite till garnering). Flytta över köttet till en ugnsfast form och stek klart i ugnen tills kärntemperaturen är 55 grader. Lägg filéerna i aluminiumfolie och låt dem vila i 15-20 minuter. Skär sedan i skivor.

2. Koka ihop vin, vatten, fond och vinäger till halva mängden. Tillsätt honung, smaka av med salt och vitpeppar. Red av med Maizena, så att såsen blir lagom simmig. Läs på paketet hur mycket som behövs och prova dig fram.

3. Skär bort den grova mittenstjälken på savojkålbladen och strimla dem. Förväll någon minut i lättsaltat vatten. Låt kålen rinna av och sautera den sedan tillsammans med schalottenlöken i lite smör.

4. Skala persiljerötterna. Skär av topparna och spara dem. Skiva resten av rötterna och förväll dem i lättsaltat vatten i ca 8 minuter. Häll av vattnet och slå på grädden. Koka upp grädden och persiljerotsskivorna i ca 4 minuter. Mixa med en stavmixer till en slät puré och smaka av med salt.

5. Förväll persiljerotstopparna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Stek dem sedan i smör och salta lätt.

6. Arrangera alla ingredienser snyggt på tallrikar. Slå såsen vid sidan om och garnera med små timjanblad och röda vinbär.

Till detta drack vi Las Flors de la Pèira 2010. Dyrt, men värt att unna sig till en nyårsrätt som denna.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Kött, Vilt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s