Tryffeltårta – gottigott som avslutning

Vår nyårsmiddag avslutades med en tryffeltårta. När Annika pysslade med den och jag tittade över axeln oroade jag mig för att den inte skulle räcka till alla. Herregud, så fel jag hade! Den var så in i bomben mäktig, men åååh så mumsig.

IMG_4365

Enligt receptet är tårtan lämplig för 14-16 personer, men jag skulle nog säga att den räcker till över 20 personer om man har ätit förätt och varmrätt innan. Det är fullt tillräckligt med små bitar, som man kan njuta av långsamt, ungefär som chokladtryfflar.

Till chokladbotten
150 gram smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Chokladtryffel
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 gram mörk choklad

Kola
100 gram smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker

Krokant
1 dl sötmandel
1 dl strösocker
flingsalt

Till servering
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1 dl råsocker

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan när smöret är smält. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, kakan ska vara lite lös i mitten.

2. Tryffel: Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen. Se till att grädden inte är för varm, rör ner chokladen och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen i ca en timma, inte för länge för då kan den helt plötsligt vara för hård för att breda på kakan.

3. Kola: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125 grader, rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 15 och 30 minuter. Låt smeten svalna lite.

4. Krokant: Hacka sötmandeln. Häll sockret i en stekpanna och smält det. Låt det puttra på låg värme tills det blir kolasegt och ljust brunt. Passa noga så att det inte bränns! Häll i mandeln och rör kraftigt. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna. Krossa med kniv eller i mortel till små bitar.

5. Bygg kakan: Bred tryffelsmeten över chokladbottnen. Ringla över kolan och strö över krokanten. Avsluta med lite flingsalt. Ställ kallt.

6. Vid servering: Vispa crème fraiche med vispgrädde och råsocker till en fast kräm. Servera tillsammans med chokladtårtan, som skurits upp i portionsbitar.

Tårtan håller sig i kylskåpet i flera dagar. Om man nu lyckas låta bli den när den står i kylskåpet …

Annonser

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället gärna åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner även för viktiga saker som jämställdhet, solidaritet, mångfald, allas lika värde och vikten av medmänsklighet i vårt samhälle.
Det här inlägget postades i Dessert, Pajer och mjuka kakor och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s