När man själv får välja …

Vi har det så i vår familj. Att den som fyller år får välja meny och de övriga tillagar den. Igår var det min tur. Inte på exakt rätt dag i och för sig, men när man tack vare Fejjan blivit firad i dagarna tre, så spelar det nog inte så stor roll. Det gäller att passa på att fira så mycket man bara kan, ta alla tillfällen.

Så, jag hittade på en meny, med lite hjälp av Nelly med desserten (hennes expertområde) och lite hjälp av Anders med vinet och ostarna. Han frågade faktiskt om jag ville köpa ostarna själv, men jag tog tillfället i akt och svarade: ”Överraska mig!”

Flera av recepten kommer från tidningen Lantliv, som har många läckra recept och fantastiska bilder därtill.

Meny

Rostad blomkålssoppa med Pecorino och mandel
Vin: Kloster Eberbach Riesling Kabinett (5810), årgång 2012, 99 kr.

Ungskyckling med skockor
Spenatsallad med fetaost och apelsiner
Vin: Pinot Gris Réserve (2119), årgång 2012, 89 kr.

L’etivaz, Ländle Weinkäse och Brie de Meaux

Vitchokladcheescake med hallon

Jag bara måste plita ned receptet på blomkålssoppan här, trots att jag inte lyckades få någon bra bild på den (jag lägger in en bild på tidningen istället). Vi var alltför hungriga och åt upp allt innan jag hann tänka på att ta något foto. Jag måste, därför att den var så otroligt mumsig och vill att vi ska göra den många gånger igen. Recepten på kyckling och sallad kommer också här nedan.

Rostad blomkålssoppa (8-10 p)

BlomkSoup

1 kg blomkål
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
8 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin
1-2 dl grädde
1 tsk strösocker
Salt och nymald vitpeppar

Till servering:
1 dl flagad Pecorino
3 msk rostad, flagad eller grovhackad mandel
Några droppar tryffelolja eller god olivolja
Nymald svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och ansa blomkålen från blad. Dela den och skär bort rotstocken. Skär i buketter och lägg på en bakpappersklädd plåt. Skala vitlöken och skär den i halvor på längden. Lägg dem bland kålen och ringla över oljan. Salta lätt. Rosta i cirka 25 minuter tills kålen är helt mjuk men inte bränd. Lägg ett bakplåtspapper över om den börjar bli bränd.

2. Ta ut blomkål och vitlök och lägg i en gryta. Slå på buljong, vin och grädde. Låt koka upp och mixa slätt med mixerstav. Späd med lite buljong om soppan blir för tjock. Smaka av med socker, salt och peppar.

3. Häll upp i koppar eller små skålar, toppa med Pecorino, rostad mandel och några droppar tryffelolja. Dra ett par varv med pepparkvarnen.

Ugnskyckling med skockar (4 p)

KycklingSkockor

1 kyckling, styckad i bitar
500 g jordärtskockor
2 citroner
3 rödlökar
2 dl torrt vitt vin
1 msk korianderfrö
5 lagerblad
6 kvistar timjan
Olivolja
Salt
Nymalen peppar
1 tsk chiliflingor

1. Sätt ugnen på 200 grader. Stycka kycklingen i åtta delar.

2. Skrubba jordärtskockorna (skala dem om skalet är tjockt), dela dem och pressa över lite citron.

3. Skala och klyfta rödlöken.

4. Skär den andra citronen i klyftor.

5. Lägg kyckling, jordärtskockor, rödlök och citron i en stor ugnsfast form. Häll över vinet.

6. Stöt korianderfrö grovt och strö över kycklingen. Lägg i lagerblad och timjankvistar. Ringla över olivolja. Salta, peppra och strö över chiliflingor.

7. Baka kycklingen i ugnen i ca en timme eller tills den är klar och har fått fin färg. Lägg lite folie på den sista kvarten.

Spenatsallad med fetaost och apelsiner (4 p)

SpenatApelsinSallad

100 g bladspenat
2 apelsiner
100 g smulad fetaost
4 msk saltade mandlar
1/2 msk rinnande skogshonung
3 msk olivolja
Nymalen svartpeppar

1. Skölj spenaten och slunga den torr i en handduk eller i en salladsslunga.

2. Skala apelsinerna med en vass kniv och skär ut hinnfria klyftor.

3. Smula fetaosten.

4. Lägg upp spenaten och toppa med apelsin, fetaost och mandlar.

5. Ringla över honungen (går enklast med en gaffel) och olivolja. Peppra.

Ostarna!!!

Brie de Meaux har jag skrivit om många gånger. Just denna var fullt mogen och härligt krämig. Dock lite ammoniaksmak, vilket kan hända med just vitmögelostar eftersom ammoniak bildas som en biprodukt när vitmöglet växer på ytan. En perfekt mogen och fin brie ska dofta lite ammoniak, men när det legat en stund i rumstemperatur ska man inte känna det längre. Så den här kanske hade gått precis över mogengränsen.

Ländle Weinkäse är en pålitlig ost. Den levererar alltid och är nog en sådan där ost som gärna ska avnjutas utan konkurrens från andra ostar med smaker som sticker ut. Den är mild och fin, fast och bra tuggmotstånd. 299 kr/kg på Coop.

L’Etivaz, till sist, var ett riktigt fynd denna gång. Alla föll för den. Till och med de små knastriga kristallerna av fria aminosyror fanns där. Kristallerna syns som små vita prickar på vissa hårdostar och då vet man att osten är ordentligt lagrad och ofta smakar bra. Jag ser nu att man faktiskt kan skönja de små vita prickarna på bilden nedan. Nu vattnas det i munnen igen! Denna ost är gjord av opastöriserad komjölk och kommer från Schweiz och den är lagrad i minst 12 månader. Även den kostade 299 kr/kg på Coop. Köp!!

Ostar140228

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Brie de Meaux, Förrätt, Kyckling, L'Etivaz, Soppa, Veggo och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s