Vad gör man i Spanien om inte Gazpacho?!

Självklart snor man ihop en kall tomatsoppa om man är på spanska östkusten, solen bränner, luftfuktigheten är hög och trettio personer har lyckats bli både törstiga och lite hungriga efter en dag på stranden.

Vi var ett matlag på fem vuxna och två hjälpsamma tonåringar som efter en hel del brainstorming kommit fram till att vårt tema för kvällens middag skulle bli … Tapas! Många rätter, alltså, men vi delade upp i olika ”flighter” och serverade dem en i taget under kvällen tills mörkret fallit och och det var dags för dessert och musikquiz.

TapasJavea

Den första flighten innehöll bland annat Gazpacho och Pata Negra. Den mörka, lilla skinkan är Spaniens stolthet och smakar gudomligt av nöt. Den kommer från den ”iberiska grisen” som föds upp på ekollon och skinkan lagras länge, i flera år. Dyr, men små munsbitar räcker och det är det värt. Vi köpte Pata Negran på Europas största matmarknad i gamla stan i Valencia, väl värt ett besök om man gillar mat och då särskilt skinkor, korvar och annat kött (ostutbudet var väldigt begränsat, tyvärr).

Gazpachon var en perfekt rätt att göra för ett så stort sällskap. Anette och jag handlade de stora, saftiga, härliga tomaterna på torsdagsmarknaden inne i Javea. Gurkan fick vi också tag på där. Däremot var det en utmaning att hitta vissa färskvaror i Javea. Ja, kanske i hela Spanien, vad vet jag? Bland annat sådant som vi numera är vana att hitta på minsta lilla minilivs i Sverige, såsom färska kryddor och chili. Och jordgubbar, som aldrig är svåra att hitta här hemma under sommaren.

tomatos

När vi hade letat någon vecka efter detta i allehanda supermarkets och på både utomhus- och inomhusmarknaden utan resultat, inte ens kocken Bob kunde hjälpa oss, så hittade vi en guldgruva till frukt- och grönsaksaffär på den lilla gatan Carrer Tossal de Dalt, ett stenkast från inomhusmarknaden. Där fanns det vi sökte – rosmarin, timjan, mynta, gräslök, basilika, chili och mycket annat. Två dagar i rad tömde vi affären på deras jordgubbar. Todos?!? Si, todos, svarade vi.

Fruitshop

Det är ganska roligt och lite crazy att gå runt i småbutikerna och handla så mycket. Liksom slå ut med armen och säga ”ok, vi tar allt ni har” eller ”har ni 30 fiskar?”. Ibland kommer butikschefen ut bakom något skynke och skänker en flaska vin och ropar efter oss när vi går. ”How long do you stay? I see you tomorrow!?”

VinbutikJavea

 

Gazpachon blev i alla fall riktigt god. Tre omgångar gjorde vi och eftersom vi åt den som en  tapas och inte som en förrätt, så blev det ganska mycket över till nästa dag. Lite förvånad blev jag dagen efter när de som åt upp resterna påstod att den var ännu godare, men kanske den hunnit mumsa till sig under en natt i kylen så att smakerna blommat ut än mer. Kan vara ett tips, alltså, att göra gazpachon en dag i förväg.

Gazpacho

8 pers som förrätt

1 tsk salt
1,5 msk rödvinsvinäger
6-8 st färska tomater (ca 600 g)
1 burk passerade tomater (ca 400 g)
0,5 st vitlöksklyfta
0,5 st röd chili
0,5 st gurka (ca 200 g)

Tillbehör

1 st liten rödlök
0,5 st gurka
isbitar
1 st liten, röd paprika
1 påse krutonger.

1. Skär bort stjälkfästet och halvera tomaterna, eller klyfta dem om de är riktigt stora. Skala gurkan med en potatisskalare eller osthyvel. Skala vitlöken. Finhacka chilin.

2. Mixa tomater, gurka, vitlök och chili i en matberedare eller mixer. Tillsätt burktomater, vinäger och salt. Gör soppan ganska tjock om isbitar ska läggas i vid serveringen för att få den riktigt kall. Ställ den i kylen till serveringen.

3. Tillbehör: Skala löken, kärna ur paprikan. Finhacka lök, paprika och gurka.

4. Servera soppan i små glas  och lägg i en eller några isbitar i varje glas precis före serveringen. Vi serverade i plastmuggar eftersom glasen inte riktigt räckte till. Sätt fram små skålar med tillbehören som gästerna kan plocka ifrån. Vi nöjde oss med krutonger denna gång eftersom hackpersonalen behövdes till så mycket annat, men det gick bra det också.

Eftersom vi var fem projektledare i vårt matlag hade vi förstås ett körschema ;).

Tapasmeny

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Javea, Semesterkollektiv, Soppa, Spanien och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad gör man i Spanien om inte Gazpacho?!

  1. Cari skriver:

    Tack för berättelsen om er resa och tack för receptet.

  2. anettwork skriver:

    Kul att du läser, Cari! Receptet är enkelt, men blev väldigt bra, om jag får säga det själv. Ska nog göra lite gazpacho här hemma i Norrland också, ganska varmt idag … puh.

  3. GL skriver:

    Hittade Anders Chorizo utan hjälp denna gång?

    Vi har annars bara hört gott om Valencia som resmål. Stämmer det med era erfarenheter?

  4. anettwork skriver:

    Ja, chorizo var inga problem denna gång. Däremot svårare att hitta vissa andra råvaror, som exempelvis färska kryddor.
    Valencia gav mersmak. Vi var där typ en halv dag. hann gå på den stora marknaden och se oss omkring i den gamla stadskärnan. Jag skulle gärna åka dit igen för att uppleva Valencia mer grundligt. Gärna en weekendresa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s