Rödbetor och rimmad torskrygg

Vi har flera gånger försökt återskapa en riktigt mumsig rätt som vi åt på restaurang i somras. Den består huvudsakligen av torsk och rödbetor, men även en rad andra godsaker som vi delvis gissat oss till och kanske, vem vet, lagt till helt på egen hand.

Den blev vår huvudrätt på nyårsaftonen och har man kommit så långt i receptutvecklingen så kan det vara dags att publicera ett försök till recept, om inte annat för att vi själva ska komma ihåg hur vi gjorde senast, när det faktiskt blev alla tiders, om jag får säga det själv.

fullsizeoutput_2268

Detta behövs till 6 portioner:

Rimmad torsk

Torskrygg till 6 portionsbitar
2,5 msk salt
3 tsk strösocker
7,5 dl vatten

Rödbetspytt

3 skivor mörkt, ganska mjukt och tätt bröd, typ Lingongrova
Smör och lite olivolja till stekning
350 g rökt sidfläsk
100 g kapris, små eller medelstora
En kruka färsk dill
7 hg rödbetor

Salviasmör

100 gram smör
7-8 blad färsk salvia.

Gör så här:

  1. Blanda salt och socker med vatten i en bunke och rör om tills det löser sig. Lägg i torskryggen så att den täcks av lagen och låt den rimmas minst en timme i rumstemperatur.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Skär bort kanterna på brödskivorna och skär dem i små tärningar.
  4. Stek brödtärningarna i smör och olivolja till knapriga krutonger. Låt dem torka på en bit hushållspapper.
  5. Skala rödbetorna och skär dem i små tärningar.
  6. Skär bort svålen på sidfläsket och skär det sedan i lika små tärningar.
  7. Hacka dillen.
  8. Ta upp torskryggen ur lagen och lägg dem i en ugnsform eller långpanna, gärna på ett bakplåtspapper så att det inte fastnar. Sätt in formen i ugnen. Använd en termometer och ta ut torsken när den nått 56 grader (ca 20 minuter).
  9. Stek under tiden först sidfläsket och sedan rödbetorna. Använd gärna fettet från sidfläsket till att steka rödbetorna. Behövs det mer fett så ta lite smör och olivolja.
  10. Blanda sidfläsk, rödbetor, dill och kapris i en skål.
  11. Bryn smöret och lägg efter en stund i salvabladen och låt dem låt dem puttra i smöret några minuter så att de ger smak.
  12. Lägg upp en bit torskrygg och lite rödbetspytt på varje tallrik. Skeda salviasmör över torsken och servera det som blir över i en liten skål ifall någon vill ha mer.

 

Annonser

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället gärna åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner även för viktiga saker som jämställdhet, solidaritet, mångfald, allas lika värde och vikten av medmänsklighet i vårt samhälle.
Det här inlägget postades i Fisk, Mumsiga maträtter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s