Färgdoftande, varma grönsaker till lax

Det finns några rätter som är lika goda och enkla att tillaga oavsett om man är två personer eller tjugo. Vi äter ofta lax i olika former, särskilt ofta lax på grovsaltbädd, både till vardag och fest. Ibland lyxar vi till det och äter en potatis- och grönsaksragu till laxen. Den är som bomull för magen och blommar av härliga dofter och smaker. Även det här receptet har sitt ursprung i Anna Bergenströms ”Kärlek, oliver och timjan”.

img_0152.jpg

Detta behövs till 4 personer (Men som sagt, vi gör den även när vi är riktigt många. Har man bara några stora grytor där grönsakerna kan puttra på går det finemang!)

1 gul lök i klyftor eller några mindre schalottenlökar i halvor
10 små potatisar i halvor eller några större, skurna i mindre bitar. På bilden har vi små mandelpotatisar, en delikatess!
1 medelstor morot skuren i stavar
1 fänkål i skivor eller bitar (skär bort roten och spara gärna lite av fänkålsdillen och använd som dekoration på den färdiga rätten)
1 paprika i strimlor eller bitar. Gärna både röd och gul paprika som blir fina färgklickar i grytan.
Smör och olivolja till stekning
1/2 kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning eller ett par matskedar fiskfond
2 dl torrt vitt vin
1-2 dl vatten
200 g sockerärtor
salt och vitpeppar

Till dekoration exempelvis fänkålsdill, färsk timjan och citronskivor.

Skär lök, potatis, morot, fänkål och paprika. Fräs lök och potatis i lite smör och olivolja.
Pudra över saffran och blanda runt.
Lägg i morot, fänkål och paprika. Häll på vin och vatten. Smula i buljongtärningen.
Låt koka på svag värme i ca 10 minuter eller tills potatis och morötter är nästan lagom kokta. Lägg då i sockerärtorna och låt dem koka med de sista minuterna.

Lägg upp lite av grönsaksragun på tallrikar tillsammans med lax och såklart en klick romsås (samma recept som för laxen ovan). Dekorera med lite fänkålsdill, färsk timjan och en citronskiva. Eller ställ fram allt på bordet och låt gästerna servera sig själva.

Bon Apetit!

Annonser

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället gärna åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner även för viktiga saker som jämställdhet, solidaritet, mångfald, allas lika värde och vikten av medmänsklighet i vårt samhälle.
Det här inlägget postades i Mumsiga maträtter, Veggo. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s