Äpplen och samlargener

Vi har två fina äppelträd i trädgården. Aldrig sedan vi flyttade hit för nästan tjugo år sedan har de burit så mycket frukt som i år. Stora, rödskimrande, goda äpplen. Vi brukar inte ta hand om äpplena utan de har hamnat på stora komposthögen, förutom några av de vackraste som trillat ned i en smulpaj när andan fallit på.

Igår kom min syster med det briljanta förslaget att fylla en långpanna med äpplen, sätta ugnen på 200 grader och sedan låta dem mjukna därinne i en halvtimme. När äpplena fått svalna några minuter pressade vi dem med potatispressen i en stor skål.

Vi hade pickat äpplena lätt med en gaffel innan de lades i långpannan och det var nog bra, för annars hade det blivit ett väldans äppelsprut kors och tvärs i köket när vi pressade dem.

Socker är helt överflödigt. Ugnsbakandet och att inget vatten behöver tillsättas gör att smaken blir naturligt söt, koncentrerad och härligt intensiv av friska trädgårdsäpplen. Våra alldeles egna, som nu också kommer till användning! På filen och gröten, till köttet och i desserter. Kanske även till osten?!

Samlargenerna mår bra idag.

IMG_1554IMG_1557

Annonser

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Frukt och bär, Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s