Bondkakor för bönder och alla andra

När jag är i farten och bakar de där gamla trotjänarna som är lika goda nu som de var när jag provade första gången för hundra år sedan, så passar jag på att lägga ut recepten här. På tur är nu mina favvosar bondkakorna. Knapriga, smöriga, mandliga och lite knäckiga.

fullsizeoutput_30ec

Till ca 60 st.

200 gram mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 dl sötmandel
4,5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat

  1. Rör ihop smör, socker och sirap.
  2. Hacka mandeln, ganska grovt, och rör ned.
  3. Bland mjöl och bikarbonat och rör ned även det. Ner med händerna i bunken mot slutet så blir det lätt att få ihop degen.
  4. Forma degen till rullar som är 3-4 cm i diameter. Ställ dem i kylen en stund. (De kan stå till nästa dag också och det passar bättre att grädda kakorna då.)
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Skär rullarna i skivor med en vass kniv, 1/2-1 cm tjocka. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Grädda i ca 12 minuter.

 

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Bröd och bakverk, Småkakor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s