Mjölken

Ost tillverkas av mjölk. Den smak osten får beror på vilket djur mjölken kommer ifrån, vad det djuret har ätit och när på året djuret har mjölkats.

Komjölk är den i särklass vanligaste mjölken för ostproduktion. Ost av komjölk får en söt  och mild smak.

Komjölk är den enda mjölken som innehåller karotin, samma ämne som ger den orange färgen på morötterna. Därför är ostar gjorda på komjölk oftast gulare. Sommarmjölken ger de allra gulaste ostarna.

Fårmjölk är den näst vanligast mjölken. Den har mest fett och protein. Fårost har en söt, smörig och lite nötig smak. Bra fårostar bjuder ofta på en mångfald av dofter och smaker.

Hittar du en fransk ost som heter ”Brebis” någonting, då är det en fårost. Brebis betyder får på franska.


Ost av getmjölk är vit. Den har en låg halt av laktos, vilket gör den mer lättsmält. Getost har ofta en lätt syrlighet, som minskar något när osten åldras och mognar.

Det franska ordet för get är chèvre. En klassisk fransk lätträtt är chèvre chaud, en vit ugnsvärmd getost på en bädd av sallad. Gott!

Getmjölken består till större del än komjölken av ämnen som liknar den bröstmjölk vi människor har fått som små. I vissa delar av världen är det vanligt att de som är känsliga för ämnen i komjölk, istället dricker getmjölk och äter getost.

En mjölkget kan ge som mest 3-4 liter mjölk per dag. Det behövs uppåt 10 liter getmjölk för att producera ett kilo ost.

Buffelmjölk används för att tillverka Mozzarella. Mjölken från buffeln är fetare än komjölk, men innehåller mindre kolesterol, mer av proteiner och flera nyttiga mineraler.

Älgmjölk påminner om komjölk, men den har en högre proteinhalt. I Bjurholm i Västerbotten tillverkas ost gjord på älgmjölk. Svindyr ost. Det produceras av förklarliga skäl inte särskilt mycket och … tyskarna tycks ha fått smak för den.

Det har säkert tillverkats ost på mjölk från ett gäng andra djurarter genom tiderna. Lejon, bland annat. Men jag går inte längre än så här. Känner att det finns tillräckligt med ostar från ko, får och get i världen som jag ännu inte provat.

En ost som jag däremot inte kommer att prova är den som är gjord på bröstmjölk.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s