Eller kycklingleverpastej som vi säger här på landet i Norrland. Men nog smakar den som något ljuvligt på en liten fransk krog av hög klass. Den här pastejen är en kär tradition till julen i vår familj, så nu är det dags att lägga den till samlingen här på bloggen.
Till en ganska stor form, typ brödform på en dryg liter, behövs följande:
400 gram kycklinglever
1 gul lök
1 litet syrligt äpple
1 liten burk ansjovis, 50 gram
200 gram fläskfärs
1 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk mejram
1 msk konjak eller sherry (kan uteslutas).
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär levern i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
- Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan spad i en matberedare och kör så att allt blandas.
- Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram och sprit. Blanda allt väl.
- Häll smeten i en smort form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
- Låt pastejen kallna och stjälp sedan upp den eller ät den direkt ur formen.