Pâte de foie de poulet

Eller kycklingleverpastej som vi säger här på landet i Norrland. Men nog smakar den som något ljuvligt på en liten fransk krog av hög klass. Den här pastejen är en kär tradition till julen i vår familj, så nu är det dags att lägga den till samlingen här på bloggen.

IMG_1211

Till en ganska stor form, typ brödform på en dryg liter, behövs följande:

400 gram kycklinglever
1 gul lök
1 litet syrligt äpple
1 liten burk ansjovis, 50 gram
200 gram fläskfärs
1 ägg
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1/2 msk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk mejram
1 msk konjak eller sherry (kan uteslutas).

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär levern i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
  3. Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan spad i en matberedare och kör så att allt blandas.
  4. Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram och sprit. Blanda allt väl.
  5. Häll smeten i en smort form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
  6. Låt pastejen kallna och stjälp sedan upp den eller ät den direkt ur formen.

Om anettwork

Jag bor på landet utanför Sundsvall med man, dotter och katter. Har ett hus som alltid behöver pysslas om, men har sällan tid och ork för sånt. Ägnar mig istället åt att äta ost, umgås, planera nästa resa eller klä om en fåtölj. Samt föreningsliv, nätverkande och mitt jobb som handlar om IT i vården. Jag brinner för klimatfrågor, jämställdhet, mångfald och medmänsklighet.
Det här inlägget postades i Kött, Kyckling, Mumsiga maträtter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s