Ursprungsbeteckning

AOC står för Appellation d’origine contrôlée. Det är franska och betyder ursprungsbeteckning. AOC står för ett sätt att klassificera viner, ostar och vissa andra produkter. Syftet är att vi kunder ska känna igen högkvalitativa produkter som är tillverkade på rätt ställe och med rätt produktionsteknik.

För att en ost ska få en åtråvärd AOC-stämpel krävs det att osten framställs i en region med AOC-status och att den tillverkas enligt de regler som gäller för den specifika osttypen.

AOC-ostar definieras av:

  • mjölken
  • regionen som mjölken kommer ifrån
  • regionen där osten produceras
  • tillverknings- och lagringsprocessen
  • ostens yta, fetthalt och andra karaktärsdrag
  • ostens storlek och form
  • doft och smak

Roquefort var den första franska osten som fick en AOC-status. Det var 1925. Idag finns det närmare 50 AOC-ostar.

Sedan 2009 finns en motsvarande ursprungsbeteckning som gäller inom hela EU, Appellation d’Origine Protégée, AOP. På engelska Protected Designation of Origin, PDO.

Så småningom kommer även Frankrike att övergå till beteckningen AOP.

Så här ser loggan ut, som ska gälla i hela Europa.

I Sverige har vi inte haft någon motsvarande reglering av ostar. Det är en anledning till att många små, lokala gårdsmejerier köpts upp av stora företag och det är bland annat detta man vill förhindra i Frankrike.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s